AMSTERDAM - De effectenbeurs was woensdag in de ban van ABN Amro. Rondom het bankbedrijf is een strijd losgebarsten over wie er met het Nederlandse bankbedrijf - anno 1824 - vandoor gaat. Het Britse Barclays bereikte deze week al overeenstemming met het bestuur van ABN Amro. Maar het bankentrio Royal Bank of Scotland, Fortis en het Spaanse Banco Santander kwamen woensdag voorbeurs met een veel hoger bod.

Barclays wil 36,25 euro betalen in eigen aandelen. Het bankentrio biedt 39 euro per aandeel, waarmee het bod van de Britse bank Barclays werd afgetroefd. Het drietal wil 70 procent van het bedrag in keiharde cash op tafel leggen. "Het wordt moeilijk voor Barclays om over dit bod heen te gaan. De overname is nog geen gelopen race", merkte marktstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot op.

Het aandeel ABN Amro, een van de zwaarstwegende fondsen in de AEX, ging 3,5 procent omhoog tot 36,21 euro. Bankverzekeraar Fortis was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen met een koersdaling van 1,7 procent. Op de Londense beurs won Barclays 1,6 procent, terwijl Royal Bank of Scotland 0,75 procent verloor.

Winst

De AEX sloot op een stand van 353,33 punten. Dat was een winst van 2,77 punten of 0,5 procent. De index voor middelgrote bedrijven MidKap sloot met fractioneel verlies op 748,03 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs noteerden winsten van 0,5 tot 1 procent.

ABN Amro was niet de grootste stijger op de lijst van grote fondsen. TomTom navigeerde hoger. Het aandeel schoot 5,3 procent omhoog na de publicatie van het resultaat over de eerste drie maanden van dit jaar. Alleen heeft de koersstijging van maker van navigatieapparatuur TomTom geen groot effect op de AEX, omdat het bedrijf nauwelijks meeweegt.

TomTom

Analisten waren enthousiast over TomTom. Ze vinden het vooral positief dat het bedrijf vasthoudt aan zijn verwachtingen voor dit jaar. Daarnaast maakte TomTom bekend dat er voor september nieuwe modellen worden geïntroduceerd en dat het bedrijf in de Verenigde Staten winst maakt.

Ook het uitzendconcern Randstad maakte cijfers bekend over de afgelopen periode, maar daar waren beleggers minder blij mee. Het aandeel zakte 0,9 procent. Het uitgeefconcern Wolters Kluwer noteerde fractioneel hoger. De zakenbank SNS Securities heeft zijn beleggingsadvies voor het aandeel verhoogd, maar dat maakte niet veel indruk.

Tele Atlas

Bij de middelgrote fondsen ging Tele Atlas, dat kaarten voor navigatieapparatuur maakt, aan kop met een winst van 5,3 procent. Het bedrijf kon meeprofiteren van het nieuws van TomTom.

Op de lokale markt in Amsterdam was de sportautofabrikant Spyker niet gewild. Het aandeel verloor 2,5 procent. Het Amsterdams Effectenkantoor (AEK) heeft zijn beleggingsaanbeveling voor het bedrijf naar beneden bijgesteld.

Verlies

Dinsdag kreeg Spyker ook al een koersverlies voor de kiezen van bijna 3 procent. Beleggers lieten het aandeel vallen na een bericht over betalingsproblemen met Spykers belangrijkste leverancier, de Duitse carrosseriebouwer Karmann.

De euro liep verder op ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde op 1,3655 dollar tegen 1,3620 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. Toen kreeg de Amerikaanse munteenheid al een duw omlaag na enkele tegenvallende macrocijfers uit de VS.