CHICAGO - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft in de eerste drie maanden van 2007 een nettowinst geboekt van 877 miljoen euro tegen 692 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte het concern woensdag bekend. De omzet steeg met 8 procent tot 15,4 miljard dollar. Beide cijfers overtreffen de gemiddelde verwachting van analisten.

Boeing, 's werelds best verkopende bouwer van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart en de op een na grootste toeleverancier van het Pentagon, wist de kosten van onderzoek en ontwikkeling fors te drukken. Ook profiteerde het bedrijf van een hoger aantal geleverde toestellen in de eerste maanden van dit jaar. De totale waarde van de orderportefeuille bedroeg eind maart 262 miljard dollar, een record.

Op schema

Het concern liet verder weten dat de ontwikkeling van de Boeing 787 Dreamliner op schema ligt. De eerste vlucht vindt naar verwachting plaats in augustus, waarna het toestel in mei 2008 in gebruik wordt genomen.

Boeing heeft inmiddels meer dan vijfhonderd orders binnen voor het nieuwe paradepaardje. Gezien de huidige hoge brandstofprijzen is de energiezuinige Dreamliner erg in trek bij luchtvaartmaatschappijen.

Succes

Mede dankzij het succes van de Dreamliner wist Boeing vorig jaar voor het eerst in jaren meer passagiersvliegtuigen te slijten dan zijn enige noemenswaardige concurrent, het Europese Airbus. Dat bedrijf kampt met grote problemen met de ontwikkeling van zijn nieuwe 'superjumbo', de reusachtige A380. Airbus moet flink in de kosten snijden en schrapt daarom de komende jaren duizenden banen.