AMSTERDAM - Analisten verwachten dat Stork in het eerste kwartaal van 2007 een nettowinst heeft behaald van EUR 21,0 miljoen. Dat betekent een stijging van 16,7% ten opzichte van de jaar eerder toen de winst uitkwam op EUR 18 miljoen.

Het resultaat werd vorig jaar gedrukt als gevolg van kosten die werden gemaakt in het kader van het onderzoek naar de beursexit.

De Betten Beursmedia News-consensus is samengesteld uit de taxaties van vier effectenhuizen, waarbij de schattingen uiteenlopen van EUR 19,9 miljoen tot EUR 22,2 miljoen. Het industriele conglomeraat publiceert zijn cijfers donderdag voorbeurs.

Resultaat

Het bedrijfsresultaat zal naar verwachting uitkomen op EUR 28,6 miljoen, tegen EUR 24 miljoen een jaar eerder. De EBIT over het eerste kwartaal 2006, exclusief kosten in verband met het onderzoek naar de 'public-to-private'-transactie, kwam uit op EUR 29 miljoen.

De vier analisten verwachten dat de omzet een toename zal laten zien in de eerste drie maanden van dit jaar. Ze gaan uit van een omzet van EUR 502 miljoen, tegen EUR 496 miljoen in het eerste kwartaal van 2006.

Zwak

'Hoewel de resultaten voor Aerospace zwak zullen zijn, zoals aangekondigd, verwachten we dat de andere divisies waarschijnlijk gezonde cijfers laten zien', zo is de verwachting van Jan Willem Berghuis van Kempen & Co.

Het resultaat van Aerospace wordt gedrukt door vertragingen en risico's bij de A380- en het NH90-programma. Stork verwacht dat de resultaatsbijdrage van Aerospace Industries in 2007 en deels 2008 zeer beperkt zal zijn. In het vierde kwartaal van 2006 heeft Stork reeds een voorziening genomen van EUR 28 miljoen voor een reorganisatie bij Aerospace.

Verwachting

Bij de publicatie van de jaarcijfers heeft Stork geen winstverwachting afgegeven voor 2007. Een belangrijke katalysator voor 2007 is volgens Berghuis de discussie met Storks grootaandeelhouders Centaurus en Paulson over de strategie. De Kempen-analist gelooft dat de benoeming van de drie 'buitengewone' commissarissen zal leiden tot een 'bindende' oplossing, waardoor de onzekerheden zullen afnemen.

Andere belangrijke aanjagers zijn voor Berghuis de vertraagde verkoop van de divisie Prints, sterke operationele resultaten bij Food Systems en Technical Services, en nieuwe contracten of acquisities voor Aerospace.