AMSTERDAM - ABN Amro stond woensdagochtend in het middelpunt van de belangstelling op de beurs in Amsterdam op het nieuws van een tegenbod van de banken Royal Bank of Scotland, Fortis en het Spaanse Banco Santander. Het trio biedt 39 euro per aandeel, waarmee het bod van de Britse bank Barclays wordt afgetroefd.

Bekijk video

ABN Amro schoot direct na de opening 6 procent omhoog, maar moest in het eerste handelsuur een deel van deze winst weer inleveren.

Het aandeel noteerde 3,7 procent hoger 36,30 euro. "Het zal moeilijk zijn voor Barclays om over dit bod heen te gaan, maar de overname is nog geen gelopen race", merkte marktstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot op.

Het aandeel van de bankverzekeraar Fortis (min 2,2 procent) kreeg een stevige duw omlaag waarmee het onderaan de AEX bungelde. Op de Londense beurs verloren Barclays en Royal Bank of Scotland respectievelijk 2,1 en 1,2 procent.

Hoofdindex

Vooral dankzij de koerssprong van ABN Amro, een van de zwaarstwegende fondsen in de AEX, klom de hoofdindex tot 534,20 punten. Dat betekent een winst van 1,64 punt, ofwel 0,3 procent. De MidKap ging het minder goed af. De index voor het middensegment zakte een half procent tot 744,43 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tussen de 0,3 en 0,5 procent vooruit.