AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs zal woensdag naar verwachting licht lager openen. De Europese en Amerikaanse indexfutures noteren lager. In Azië worden er minnen geschreven. De Japanse Nikkei Index sloot 1,2% lager op 17.236 punten, het laagste niveau in drie weken.

De stemming stond onder druk door zorgen dat de groei van de Amerikaanse economie, een belangrijke exportmarkt voor de Japanse exporteurs, zal vertragen. Aanleiding voor de onrust waren macro-economische cijfers over de huizenmarkt en consumentenvertrouwen die gisteren in de VS bekend werden gemaakt.

Met name de exportwaarden stonden onder druk. De Nikkei sloot uiteindelijk 1,2% lager op 17.236 punten, het laagste punt in drie weken.

New York

In New York sloten de belangrijkste indices dinsdag verdeeld. De koersen herstelden zich wel van een dip eerder op de dag. Een dalende olieprijs bood soelaas. Ook bedrijfscijfers van Texas Instruments en Dupont droegen hun steentje bij aan het herstel. De Dow Jones-index won uiteindelijk 0,3%, de technologiezware Nasdaq steeg met 0,03%.

ABN

Vanochtend stond ABN AMRO wederom volop in de belangstelling. Het bankenconsortium Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en Santander hebben een indicatief bod uitgebracht op ABN AMRO van EUR 39 per aandeel. Het bod is voor 70% in contanten en voor 30% in aandelen Royal Bank of Scotland. Maandag bracht Barclays een bod uit van EUR 36,25 in aandelene RBS.

Verder kwamen voorbeurs onder andere cijfers van Randstad, TomTom, Gamma Holding, Beter Bed, LBI International en Simac.

TomTom

TomTom heeft de gemiddelde verkoopprijs van de geïntegreerde systemen in het eerste kwartaal van 2007 sterker zien dalen dan analisten hadden verwacht. De verkoopprijs daalde van EUR 230 in het vierde kwartaal van 2006 naar EUR 204. Analisten rekenden op EUR 209.

Randstad verwacht voor het tweede kwartaal van dit jaar een winst per aandeel van ten minste EUR 0,81 te realiseren, een stijging van ten minste 27% ten opzichte van EUR 0,64 in het tweede kwartaal van 2006. De cijfers over het eerste kwartaal bevatten weinig verrassingen: in maart kwam het concern al met een hogere winstverwachting naar buiten.

Simac

Simac Techniek heeft in het eerste kwartaal van 2007 de winst zien dalen met 59% tot EUR 94.000. In de vergelijkbare periode een jaar eerder bedroeg de winst nog EUR 229.000.

Beter Bed verwacht dat de nettowinst in het eerste halfjaar van 2007 met tenminste 35% zal groeien ten opzichte van het eerste halfjaar van 2006. Dit heeft Beter Bed woensdag bekendgemaakt bij de publicatie van de eerstekwartaalcijfers van 2007.

Prijscompensatie

Smit Internationale heeft gisteren een akkoord gesloten met de vakbonden. De cao krijgt een looptijd van drie jaar. Overeengekomen is dat het personeel per 1 januari 2007, 2008 en 2009 een jaarlijkse loonsverhoging van EUR 40,00 en een jaarlijkse prijscompensatie krijgt. Verder krijgen werknemers een eenmalige uitkering van EUR 1.000 en een tegemoetkoming in de ziektekosten.