AMSTERDAM - De jacht op ABN Amro is geopend. Het trio Royal Bank of Scotland (RBS), Fortis en het Spaanse Banco Santander zei woensdag een tegenbod te willen doen op de grootste bank van Nederland. De banken zijn van plan ongeveer 72 miljard euro te betalen, terwijl de Britse bank Barclays eerder deze week rond de 67 miljard euro bood.

Bekijk video

Het bod van de Britten is daarbij wel volledig in aandelen, waardoor hun bieding afhankelijk is van de koers van het aandeel Barclays. Het aandeel verloor sinds afgelopen vrijdag bijna 4 procent.

Het bankentrio doet een zogenoemd indicatief bod van 39 euro per aandeel, tegen ongeveer 36 euro van Barclays. Of de drie de bieding doorzetten, laten ze van een aantal zaken afhangen. Zo willen ze toegang tot de boeken van ABN Amro.

Fortis

Het consortium belooft in ieder geval dat een definitief bod voor circa 70 procent in contanten wordt betaald. Het restant komt in aandelen RBS. Hoeveel geld er voor Fortis is gemoeid met een eventuele overname, wilde het Belgisch-Nederlandse concern niet zeggen.

RBS dringt er bij ABN Amro op aan om de Amerikaanse dochter LaSalle Bank binnen boord te houden. Een definitieve bieding hangt ook hiervan af. Afgelopen maandag liet ABN Amro weten dit onderdeel te verkopen aan Bank of America voor 21 miljard dollar (15,5 miljard euro).

Tegenbod

Het grootste gedeelte van dit bedrag willen Barclays en ABN Amro uitkeren aan alle aandeelhouders, bovenop het bod van 67 miljard euro. In een reactie meldde ABN Amro dat andere partijen nog tot 6 mei de tijd hebben om een tegenbod te doen op LaSalle.

Het bankentrio wil ABN Amro opdelen. Fortis heeft zijn oog laten vallen op de Nederlandse activiteiten. Santander heeft zijn pijlen gericht op de Braziliaanse en Italiaanse dochters van ABN Amro.

Toelichting

RBS aast op LaSalle Bank en de zakenbankactiviteiten. Topman Fred Goodwin van RBS liet woensdag in een toelichting op het voorgenomen bod weten ook geïnteresseerd te zijn in de Aziatische dochterbedrijven.

De drie banken geloven dat hun voorstel beter is voor aandeelhouders en toezichthouders dan dat van Barclays. Ook denken ze dat bij de uitvoering ervan minder risico's bestaan voor ABN Amro. "Wij zijn al professioneel actief op alle markten waarop ABN Amro bankiert. We brengen dus de nodige ervaring mee", zei Goodwin namens de groep.

Leidende partij

Het drietal heeft van ABN Amro een uitnodiging ontvangen om nader te praten over het voorstel. ABN Amro, dat "kennis wil nemen van de nadere details", streefde ernaar de banken nog op woensdag ontmoeten. Royal Bank of Scotland is de leidende partij in het consortium en een rivaal van Barclays.

Volgens waarnemers kan het indicatieve bod van het consortium de opmaat zijn naar een uitgebreide biedingsoorlog. Er gaan geruchten dat meer partijen zich kunnen mengen in de strijd om ABN Amro. Het Spaanse BBVA, dat vaak is genoemd als kandidaat, ontkende dit woensdag echter stellig. De namen van het Britse HSBC, het Amerikaanse Citigroup en het Franse BNP Paribas zingen ook al een tijdje rond.

Opdeling

De Europese ondernemingsraad van ABN Amro sprak zich woensdag uit tegen een opdeling van de bank. "Dit beoogt louter op korte termijn een zo hoog mogelijk rendement voor aandeelhouders te realiseren. Er moet ook gekeken worden naar de belangrijkste activa van de bank: haar medewerkers en klanten", aldus de raad.

De Nederlandsche Bank (DNB) beperkte zich tot het commentaar de zaak "nauwgezet te volgen". Eerder liet de toezichthouder zich kritisch uit over een eventuele overname van ABN Amro door drie verschillende partijen.

Durfinvesteerder

De Britse durfinvesteerder TCI riep ABN Amro op om het tegenbod te steunen. Ook wil TCI dat het trio direct een boekenonderzoek mag doen. De aandeelhouder bracht de strijd om ABN Amro in februari op gang met een brief waarin de directie van de bank fors werd bekritiseerd.

De bank zou moeten worden opgedeeld om meer aandeelhouderswaarde te creëren. De durfinvesteerder heeft daartoe enkele voorstellen geformuleerd die op donderdag in stemming worden gebracht op een jaarvergadering voor aandeelhouders.

Alternatief

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemde het bod "een goed alternatief". Beleggers reageerden woensdag verheugd op het tegenbod. Het aandeel ABN Amro sloot 3,5 procent hoger op 36,21 euro.