AMSTERDAM - De euro heeft dinsdag het hoogste niveau ooit bereikt ten opzichte van de dollar. De Europese eenheidmunt steeg naar een stand van € 1,3646. Het vorige record van de euro dateert van eind 2004.

De euro is al zo'n anderhalf jaar bezig aan een gestage opmars. De waardestijging van de laatste tijd is deels te verklaren door speculaties dat de rente in Europa zal stijgen, terwijl die in de Verenigde Staten zal dalen.

Huizenmarkt

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zou het belangrijkste rentetarief kunnen verlagen om zo de economie een impuls te geven. De economie in de VS heeft te kampen met een kwakkelende huizenmarkt. Vandaag werden opnieuw teleurstellende gegevens over de vastgoedmarkt bekendgemaakt.

Het aantal verkopen van bestaande huizen maakte in maart de grootste val in achttien jaar. Er werd een afname gemeten van 8,4% op maandbasis tot 6,12 miljoen. Economen gingen uit van van een daling van slechts 4,3%.

Rentestap

In Europa wordt daarentegen verwacht dat de Europese Centrale Bank de rente zal verhogen. President Jean-Claude Trichet van de ECB hintte onlangs op een mogelijke rentestap in juni. De Europese korte rente zou dan met 25 basispunten worden verhoogd van 3,75% naar 4,00%.

Door het kleiner wordende renteverschil wordt investeren in Europa steeds aantrekkelijker, terwijl door de dalende rente in de VS beleggingen in dollars minder lucratief worden.