AMSTERDAM - Op Euronext Amsterdam zal de AEX dinsdag licht hoger van start gaan, zo verwachten marktpartijen. De Europese en Amerikaanse indexfutures staan licht in de plus. Ook in Azie staan overwegend hogere koersen op de borden.

De Nikkei gaf vlak voor het slot zijn winst uit handen en sloot met een verliesje van 0,02% op 17.451,77 punten. De stemming Tokio stond onder druk door een verdere stijging van de olieprijs. Marktpartijen speculeren dat dit op termijn zijn effect zal hebben op de consumentenuitgaven in de VS. Verder bleven beleggers aan de zijlijn, in afwachting van kwartaalresultaten later deze week.

Wall Street

Wall Street eindigde maandag met verlies. Beleggers namen een adempauze na de recente koersstijgingen op de Amerikaanse beurs. Ook de hoge olieprijs drukte de stemming. De Dow nam zo afscheid van een winstreeks van zeven aaneengesloten handelsdagen.

Vanochtend kwamen Akzo Nobel, Van der Moolen en Endemol met een trading update over het eerste kwartaal. Akzo Nobel behaalde over het eerste kwartaal een bedrijfsresultaat uit voortgezette activiteiten van EUR 219 miljoen, een stijging van 18% ten opzichte van een jaar eerder.

De nettowinst steeg van EUR 113 miljoen naar EUR 133 miljoen. Het chemieconcern stelt goed gepositioneerd te zijn voor winstgevende groei en start op 3 mei met een aandelen-inkoopprogramma.

Van der Moolen

Van der Moolen heeft de omzet in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal van 2007 opnieuw zien teruglopen. In Europa steeg de omzet van het beursbedrijf over de eerste drie maanden van dit jaar echter met 71% ten opzichte van een kwartaal eerder.

Endemol heeft in een trading update de financiele verwachtingen voor 2007 herhaald. Het entertainmentbedrijf spreekt van 'gestage' ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2007, en van 'strategische vooruitgang'.

ABN AMRO

The Children's Investment Fund (TCI) is bezorgd dat de verkoop door ABN AMRO van zijn Amerikaanse dochter LaSalle het bankenconsortium geleid door Royal Bank of Scotland 'oneerlijk belemmert' in diens poging ABN AMRO over te nemen. Het Britse hedgefonds reageert hiermee op de fusie-overeenkomst die ABN AMRO en Barclays maandag hebben bereikt. Hierbij maakte ABN bekend LaSalle te verkopen aan Bank of America.

Aandeelhouder TCI, die wordt gezien als de aanstichter van de recente ontwikkelingen rond ABN, wil dat de Nederlanders onmiddellijk vrijgeven onder welke voorwaarden de verkoop van LaSalle aan Bank of America alsnog kan worden afgeblazen.

Rocket Software heeft het bod op Seagull Software gestand gedaan. Dat blijkt dinsdag uit een advertentie in Het Financieele Dagblad. In totaal is 95,4% van het aantal uitstaande aandelen Seagull aangemeld.

DIM Vastgoed

DIM Vastgoed liet gisteren nabeurs weten de verkoop van zijn gehele vastgoedportefeuille door te zetten, ondanks het feit dat aandeelhouders hiervoor niet het groene licht hebben gegeven. DIM heeft een 'exclusieve opdracht tot marketing van de portefeuille' gegeven aan CB Richard Ellis.

Tulip Computers wil een omgekeerde aandelensplitsing doorvoeren om zijn status van penny stock kwijt te raken en het koersverloop van het aandeel te stabiliseren. Ook hoopt het bedrijf zichzelf zo interessanter te maken voor institutionele beleggers. Tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van 22 mei zal Tulip voorstellen 25 bestaande aandelen om te zetten in 1 nieuw aandeel.

Wolters Kluwer

De AEX-index sloot maandag 0,2% lager op 535,47 punten. Wolters Kluwer en Wavin noteren vandaag ex-dividend. Verder houden ING, Hagemeyer, Macintosh, Exendis, Octoplus en TKH Groep hun jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Op macro-economisch vlak worden vanmiddag om 16.00 uur in de VS het consumentenvertrouwen en verkopen bestaande huizen gepubliceerd.