AMSTERDAM - De aandelenkoers van de bank ABN Amro is maandag onder het bod gezakt dat het Britse Barclays 's ochtends heeft uitgebracht. De Britten willen 36,25 euro per aandeel betalen. ABN Amro sloot op een stand van 35,77 euro.

Dat is een verlies van 1,4 procent ten opzichte van de slotkoers vrijdag. Tevens was ABN Amro de sterkste daler onder de hoofdfondsen. De koers van de bank stond het grootste deel van de dag op winst.

Pas toen het trio Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander meldde verkennende overnamegesprekken met ABN Amro te hebben afgezegd, zakte het aandeel weg. Beleggers zagen hun hoop op een hoger bod in rook opgaan. Tussentijds noteerde de aandelenkoers van 's lands grootste bank nog een hoogste stand van 37,47 euro.

Niet enthousiast

Beleggers in Groot-Brittannië reageerden ook al niet enthousiast op het bod dat Barclays deed uitgaan. Het bedrijf zakte op de beurs in Londen met 2,3 procent. Fortis sloot 0,6 procent lager.

De beurzen in Europa kwamen maandag nauwelijks in beweging. De toonaangevende AEX-index in Amsterdam sloot op een stand van 535,47 punten. Het is een verlies van 0,17 procent ofwel 0,89 punten. De MidKap-index sloot 0,1 procent hoger op 771,09 punten. De CAC-40 in Parijs, de FTSE-index in Londen en de DAX in Frankfurt verloren tussen de 0,1 en 0,4 procent.

Wolters Kluwer

Onder de hoofdfondsen in Amsterdam deden de uitgevers het goed met Wolters Kluwer aan kop. Dit aandeel klom 1 procent. Het handelshuis Hagemeyer was na ABN Amro de grootste daler met een verlies van 1,4 procent. Vrijdag was het aandeel uit de gratie na de publicatie van een teleurstellende tussentijdse rapportage. Dat pruttelde maandag nog na.

Bij de middelgrote fondsen ging Univar aan kop. Voor de stijging van 2,5 procent was geen aanwijsbare reden. Bouwbedrijf Heijmans stond, ook zonder duidelijke aanleiding, onderaan met een verlies van 2 procent.

Frankrijk

In Frankrijk werd de stemming werd maandag gedrukt door onder meer de Franse bank Société Générale die geruchten over een fusie met Unicredit de kop indrukte. Het aandeel werd hierop 3 procent lager gezet, waarmee het de grootste negatieve bijdrage leverden aan de CAC-40.

In Londen reageerden aandelenhandelaren negatief op het nieuws dat de farmaceut Astrazeneca het Amerikaanse biotechnologiebedrijf MedImmune overneemt voor meer dan 15 miljard dollar. Het aandeel Astrazeneca verloor 4,1 procent. De drankenfabrikant Scottish & Newcastle ging in Londen ruim 2,8 procent omhoog. Het bedrijf was wederom onderwerp van overnamespeculatie.

Op de valutamarkt verloor de euro wat terrein ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde 1,3585 dollar tegen 1,3600 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.