AMSTERDAM - Het bankconcern ABN Amro stond maandagochtend op de beurs in Amsterdam in het middelpunt van de belangstelling op het nieuws dat het overeenstemming heeft bereikt met Barclays. De Britse bank wil ABN Amro inlijven voor 36,25 euro per aandeel.

Het aandeel ABN Amro ging kort na de opening van de handel 2,1 procent omhoog tot 37,05 euro.

Premie

Beleggers speculeren op een hoger concurrerend bod. "Er wordt geen enkele premie geboden ten opzichte van de slotkoers van vrijdag. We zullen zien hoe andere banken nu gaan reageren", merkte Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer op. Barclays daalde op de Londense beurs 2,2 procent.

Daling

De grote Europese aandelenbeurzen moesten de openingswinsten in het eerste handelsuur weer inleveren. De stemming werd gedrukt door onder meer de Franse bank Société Générale dat geruchten over een fusie de kop indrukte.

Ondanks de koerswinst van ABN Amro, dat zwaar weegt in de AEX, zakte de hoofdindex in Amsterdam, 0,1 procent tot 535,57 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen de 0,2 en 0,4 procent. Bij de opening kreeg de handel nog steun van het hogere slot van Wall Street vrijdag.

Fortis

Het aandeel van de bankverzekeraar Fortis, die ook interesse heeft in ABN Amro, verloor 1 procent waarmee het tot de sterkere dalers in de AEX behoorde. Op de agenda van ABN Amro-topman Groenink staat maandag nog steeds een ontmoeting met een consortium, bestaande uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Santander. Dit drietal heeft al enige tijd een tegenbod in voorbereiding.

De euro noteerde maandagochtend 1,3585 dollar tegen 1,3600 dollar bij het slot van de Europese beurzen vrijdag.