TOKIO - De Nikkei-index van de effectenbeurs in Tokio is maandag vlak gesloten, na eerder op de dag nog op winst te hebben gestaan. De beleggers hielden de hand op de knip in afwachting van de publicatie van de bedrijfsresultaten over het op 31 maart afgesloten financiële boekjaar in Japan.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot op een stand van 17.455,37 punten, een winst van 2,75 punten vergeleken met het slot op vrijdag. De beurs in Sydney sloot 0,1 procent hoger en de Kospi in Seoul eindigde 0,7 procent in de plus. De Hang Seng in Hongkong sloot 0,1 procent lager.

Yahoo

Een van de grootste verliezers in Tokio was Yahoo Japan. Het aandeel van het internetbedrijf daalde 3,9 procent. Dinsdag komt de onderneming met haar resultaten.

Hoya verloor 3,4 procent. Het grootste opticaconcern van Japan stelde teleur met de cijfers over het vierde kwartaal.

De grootste machinebouwer van Japan Komatsu kon profiteren van de beter dan verwachte cijfers van de Amerikaanse branchegenoot Caterpillar op vrijdag. Het aandeel steeg 4,8 procent. De op een na grootste machinefabrikant van Japan Hitachi Construction Engineering sloot 4 procent hoger.

Staal

De staalsector in Tokio zat in de lift. Volgens een zakenkrant kunnen de twee grootste staalconcerns van Japan over het afgelopen boekjaar recordresultaten boeken. Het op een na grootste staalconcern JFE Holdings ging 0,9 procent vooruit.

De financiële fondsen hadden last van een tegenvallend rapport van de Japanse centrale bank over de verstrekking van bedrijfsleningen. De op een na grootste kredietverstrekker Mizuho verloor 1,9 procent en Mitsubishi UFJ Financial Group zakte 0,8 procent.