BERLIJN - De hoge koers van de euro is geen reden voor paniek, vindt de voorzitter van de groep landen met de euromunt. De koers is immers gestaag gestegen en niet met een schok, zei premier Jean-Claude Juncker van Luxemburg bij een EU-vergadering van ministers van Financiën vrijdag in Berlijn.

De euro is al enige tijd gestaag op weg naar het recordniveau van 1,3666 dollar van eind 2004. De euro kostte vrijdag even 1,3637 dollar. Minister Wouter Bos (Financiën) deelde de mening van Juncker.

Hij erkent dat de dure euro de export naar de VS bemoeilijkt en Amerikaanse toeristen kan afschrikken. "Maar daar staat wel iets tegenover. Het zegt iets over de kracht van onze economie en monetair systeem".

Stijging

De politici benadrukken de geleidelijke stijging van de euro. "Overmatige koersschommelingen en ongecontroleerde bewegingen zijn ongewenst voor economische groei" , zei president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB).

Bankpresident Trichet zei met belangstelling te merken dat de Verenigde Staten zelf ook inzien dat een sterke dollar in het Amerikaanse belang is. Hij hoopt ook dat de momenteel zeer goedkope Japanse yen "wat beter de sterkere vooruitzichten van de Japanse economie gaat weerspiegelen".