TOKIO - De beurs in Tokio heeft de laatste dag van de handelsweek met 0,5 procent winst afgesloten. Daarmee herstelde de beurs zich deels van het verlies van 1,7 procent een dag eerder.

De Nikkei-index liet vrijdag een stijging zien van 80,65 punten, wat een slotstand opleverde van 17.452,62 punten. De beurzen elders in het Verre Oosten deden het nog beter.

In Tokio profiteerden bedrijven als Canon van een zwakkere yen. Als de Japanse munteenheid in koers daalt, wordt het makkelijker om producten in het buitenland te verkopen. Dat levert meestal hogere aandelenkoersen op. Volgens Japanse media zullen Canon en de autofabrikant Toyota bovendien een goed kwartaalresultaat neerzetten. Ook dat droeg bij aan de positieve beursstemming.

Seoul

De Kospi-index in Seoul wist vrijdag een stijging te realiseren van 1,3 procent en liet Tokio daarmee achter zich. Ook de beurs in Hongkong stevent op een hogere winst af. Daar noteerde de Hang Seng-index tijdens de middaghandel een plus van 0,9 procent. Daar was donderdag nog sprake van grote verliezen. De beurs in Sydney won 0,6 procent.

De koersdalingen van donderdag hielden verband de stemming op de beurs in China, de vierde economie van de wereld. Daar was donderdag sprake van forse koersdalingen na de publicatie van een inflatiecijfer. De consumentenprijzen zijn in maart op jaarbasis 3,3 procent gestegen, tegen 2,7 procent in februari. Analisten sluiten niet uit dat de rente in China binnenkort opnieuw zal worden verhoogd.

Shanghai

De beurs in Shanghai liet vrijdag een plus zien van 2,9 procent. Daarmee was nog niet alle schade van een dag eerder hersteld. Donderdag was sprake van een gemiddelde koersdaling van 4,5 procent. De handelsvolumes waren vrijdag aan de forse kant, maar minder groot dan een dag eerder.