AMSTERDAM - De Amsterdamse AEX-index maakt zich vrijdag op voor een licht hogere start, zo stellen marktpartijen. Ook in Azie worden plussen op de borden gezet, terwijl Wall Street donderdag verdeeld eindigde.

De ogen zijn onder meer gericht op Hagemeyer, dat vanochtend met een trading update naar buiten kwam. Het handelshuis boekte in het eerste kwartaal van 2007 bij zijn PPS-divisie (Professional Products & Services) een autonome omzetgroei van 8,2%. Analisten rekenden op een groei van 8,4%. PPS is veruit de grootste divisie van Hagemeyer.

Ook was er gisterenavond weer nieuws over ABN AMRO. De bank heeft aanstaande maandag een ontmoeting met de Royal Bank of Scotland, Banca Santander en Fortis. Tijdens de bijeenkomst zullen zij hun doelen en belangstelling uiteenzetten. Volgens de groep zal de boodschap ongecompliceerd zijn vanuit het oogpunt van de aandeelhouders, het toezicht en de uitvoering van de transactie.

Pharming

Pharming rapporteerde vanmorgen over het eerste kwartaal van 2007 een nettoverlies van EUR 5,0 miljoen, tegen een verlies van EUR 3,7 miljoen over dezelfde periode een jaar eerder. Drie door Betten geraadpleegde analisten rekenden gemiddeld op een verlies van EUR 5,6 miljoen.

De analisten beschouwen de cijfers van het biotechnologiebedrijf echter als een 'non-event'. Belangrijk is al het nieuws rond Rhucin, zo stelden zij. Op dit vlak had Pharming echter niets nieuws te melden.

Ook BESI kwam met kwartaalcijfers naar buiten. De producent van apparatuur voor de halfgeleiderindustrie heeft in het eerste kwartaal van 2007 de winst en de omzet zien teruglopen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2006.

Ordina

Ordina heeft het contract met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) verlengd van zeven jaar tot tien jaar. Met de transactie gaan ruim 80 arbeidsplaatsen van de BNG over naar Ordina. De overeenkomst vertegenwoordigt een contractwaarde van ruim EUR 105 miljoen.

In Tokio zijn de toonaangevende indices vrijdag hoger gesloten; de Nikkei steeg met 0,5% tot 17.453 punten. Een daling van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar zette exporteurs hoger. Financiele waarden waren minder in trek, door speculatie dat hun winsten zullen lijden onder slechtere prestaties van de consumentenonderdelen. Donderdag speelde de Nikkei-index nog 1,7% van zijn waarde kwijt, na tekenen van oververhitting van de Chinese economie.