FRANKFURT - De Britse investeerder Apax heeft in nog geen twee jaar tijd de waarde van de voormalige Duitse activiteiten van het telecombedrijf Versatel bijna verdubbeld. Het Duitse bedrijf, dat nog steeds Versatel heet, gaat eind deze maand naar de beurs in Frankfurt.

Bij de beursgang is ingezet op een waarde voor het totale bedrijf van 828 miljoen tot 1,03 miljard euro, zo werd donderdag bekend. Het gaat daarmee om de grootste Duitse beursgang van dit jaar.

Apax kocht de verlieslijdende activiteiten in het najaar van 2005 voor 565 miljoen euro van Tele2. De Zweedse telecomonderneming was kort daarvoor in meerderheid eigenaar geworden van geheel Versatel.

Aandelen

Versatel Deutschland wil ruim 28 miljoen aandelen plaatsen. Bijna elf miljoen daarvan zijn afkomstig van Apax. De bandbreedte voor de aandelen is vastgesteld op 29 tot 36 euro per stuk. Apax, dat eerder goed verdiende aan het uitgeefconcern PCM, kan maximaal 390,6 miljoen euro opstrijken. De opbrengst van de veertien miljoen nieuwe aandelen die worden geplaatst, gebruikt Versatel vooral voor het terugdringen van de schuldenlast.

De Nederlandse en Belgische activiteiten van Versatel hebben nog een beursnotering in Amsterdam. Onlangs werd besloten om deze notering te behouden omdat een groep minderheidsaandeelhouders zijn belang niet wil verkopen aan Tele2.