NEW YORK - De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende Amerikaanse fondsen bereikte woensdag het hoogste niveau ooit. De belangrijke Amerikaanse beursgraadmeter werd geholpen door beter dan verwachte resultaten van de bank JPMorgan Chase. Tegenvallende cijfers van de zwaargewichten in de technologiesector Yahoo en IBM drukten de koerswinsten op Wall Street enigszins.

De Dow-Jonesindex sloot op een recordstand van 12.803,84 punten. Dat komt neer op een stijging van 30,80 punten, ofwel 0,2 procent.

Het laatste record dateert van 20 februari van dit jaar, toen de graadmeter op 12.786,64 punten eindigde. De breed samengestelde S&P 500 sloot 1,02 punt hoger op 1472,50 punten, terwijl de schermenbeurs Nasdaq 6,45 punten verloor (0,3 procent) door de koersverliezen van Yahoo en IBM op 2510,50 punten.

"De grootste zorg toen we het nieuwe kwartaalseizoen ingingen was de gang van zaken in de financiële sector gezien de zwakke huizenmarkt", aldus een handelaar. "Maar de kwartaalresultaten die we tot nu toe hebben gezien, zijn over het algemeen indrukwekkend." De stroom resultaten van de Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven over het eerste kwartaal is sinds vorige week op gang gekomen.

China

De dreun van eind februari, toen de Dow-Jonesindex door een ingreep op de financiële markten van China op een dag meer dan 400 punten in rook zag opgaan, is inmiddels verwerkt. Beleggers lijken hun vertrouwen te hebben herwonnen na een reeks van grote overnames in het Amerikaanse bedrijfsleven en hogere consumentenuitgaven.

De koers van JPMorgan Chase steeg woensdag 3,8 procent. De op twee na grootste bank in de Verenigde Staten heeft in het eerste kwartaal van dit jaar records gevestigd bij zowel de winst als de inkomsten. De financiële instelling wist vooral te profiteren van advieswerk bij fusies en overnames. De resultaten waren beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Beleggers reageerden ook verheugd op de mededeling van de bank dat het 10 miljard dollar eigen aandelen wil inkopen. Hierdoor worden de aandelen meer waard.

Boeing

Een andere opvallende stijger in de Dow-Jonesindex was vliegtuigbouwer Boeing. Het aandeel werd eveneens 3,8 procent meer waard op het nieuws dat het als enige is overgebleven in de strijd om een order voor de bouw van gevechtsvliegtuigen voor Zuid-Korea. Met de opdracht is 2,5 miljard dollar gemoeid.

Eerder op de dag drukten tegenvallende resultaten van Yahoo de stemming. De internetzoekmachine maakte dinsdag nabeurs de resultaten over het eerste kwartaal bekend. De nettowinst is met 11 procent gedaald tot 142 miljoen euro, terwijl de omzetgroei van 9 procent analisten tegenviel. Het aandeel kelderde bijna 12 procent.

Yahoo wist de afgelopen maanden onder meer minder inkomsten te genereren uit de verkoop van advertenties.

IBM

IBM ging woensdag met 2,2 procent onderuit ondanks een winsttoename van bijna 8 procent in het eerste kwartaal. Analisten waren niet onder de indruk en publiceerden somber getinte rapporten over de laatste cijfers van 's werelds grootste technologieconcern.

Op de valutamarkt lijkt er voorlopig geen einde te komen aan de opmars van de euro ten opzichte van de dollar. De Europese munt noteerde op 1,3590 dollar tegen 1,3576 bij het sluiten van de Amerikaanse handel dinsdag.