AMSTERDAM - De beleggers op de grote Europese effectenbeurzen deden het woensdag bij de opening voorzichtig aan, na het verdeelde slot van Wall Street dinsdag. De stemming werd vooral gedrukt door een verder afgezwakte dollar.

In Amsterdam stak de chipmachineproducent ASML met kop en schouders boven de rest uit na de publicatie van sterke eerstekwartaalcijfers. Het aandeel ging aan kop in de AEX-index met een koerswinst van 3 procent.

MidKap

De hoofdindex op het Damrak zelf noteerde na ongeveer drie kwartier handel 2,59 punten (0,5 procent) lager op 530,09 punten. De MidKap, de index voor het middensegment, zakte 0,3 procent tot 745,63 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen de 0,4 en 0,8 procent.

ABN Amro

Het aandeel ABN Amro profiteerde niet van het nieuws dat het bankconcern is ingegaan op een uitnodiging voor verkennende fusiegesprekken met Fortis, Banco Santander en Royal Bank of Scotland. Het concern heeft de exclusieve onderhandelingen met de Britse bank Barclays verlengd tot vrijdag. ABN Amro noteerde 0,9 procent lager waarmee het tot de sterkere dalers in de AEX behoorde. "Er ligt nog geen bod op tafel", merkte René Bastiaenen van Eureffect op. Hij denkt niet dat Barclays veel meer kan bieden dan de huidige beurskoers.

Ook Fortis (min 1,3 procent) verloor terrein. Arcelor Mittal leverde de grootste negatieve bijdrage aan de graadmeter van hoofdfondsen. Het staalbedrijf verloor 2 procent.

Corio

Bij de middelgrote fondsen bungelde het vastgoedfonds Corio onderaan met een min van 1,8 procent. De stijgers bij de MidKappers waren op een hand te tellen. Automatiseerder Getronics (plus 1 procent) stond bovenaan. De onderneming roept later op de dag haar aandeelhouders bijeen voor een algemene vergadering.

Dollar

Op de valutamarkt kroop de euro verder omhoog tot 1,3590 dollar. Bij het sluiten van de Europese handel dinsdag stond de Europese munt op 1,3575 dollar.