TOKIO - De beurs in Tokio is woensdag vooral door toedoen van technologiefondsen met winst gesloten. De technologiebedrijven ging het voor de wind na de publicatie dinsdag van kwartaalcijfers van chipconcern Intel. Het concern maakte conform verwachting melding van een winststijging.

De Nikkei-index in Tokio sloot de dag af op 17.667,33 punten. Dat komt neer op een winst van 139,88 punten ofwel 0,8 procent. De beurzen elders in Azië presteerden minder. De Kospi-index in Seoul won 0,4 procent, terwijl de Hang Seng-index in Hongkong 0,1 procent verloor. De beurs in Sydney steeg net als die in Tokio 0,8 procent.

Intel maakte dinsdag nabeurs melding van een kwartaalwinst van 1,6 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 1,36 miljard. Het chipconcern maakte verder bekend dat dit jaar de winstmarges hoger zullen zijn. In Tokio profiteerden bedrijven als Canon van het kwartaalbericht van de chipgigant.

Onroerend goed

Van invloed op de kooplust waren verder positieve berichten uit de sector onroerend goed. Het bedrijf Tokyu Land Corp, dat actief is in deze branche, kwam met fraaie prognoses. Dat bericht leidde bij verschillende sectorgenoten tot koersstijgingen. Tokyu Land zelf won meer dan 5 procent.

Minder ingenomen waren de handelaren met de stijging van de yen ten opzichte van de dollar. De Amerikaanse dollar is de afgelopen tijd verzwakt door mogelijke renteverlagingen. Dinsdag kwamen er in de Verenigde Staten inflatiecijfers naar buiten die volgens analisten de kans op een lagere rente vergroten.