VELDHOVEN - De chipmachinefabrikant ASML heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 153 miljoen euro. Vorig jaar kwam de winst in het eerste kwartaal uit op 80 miljoen euro. De omzet groeide 53 procent tot 960 miljoen euro.

Dit heeft de onderneming uit Veldhoven woensdag bekendgemaakt.

ASML profiteert nog altijd van zijn leidende positie op de markt voor chipmachines. Het bedrijf wist vorig jaar marktaandeel te winnen op zijn belangrijkste concurrenten, Nikon en Canon.

De winst in het afgelopen kwartaal komt overeen met de verwachting van analisten. De omzet is hoger dan verwacht.

Volle toeren

In vergelijking met het vierde kwartaal van vorig jaar verslechterden de resultaten wel. Toen werd een nettowinst geboekt van 206 miljoen euro en een omzet van 1,07 miljard euro. ASML draaide in dat kwartaal echter op volle toeren.

Analisten hadden al op een minder eerste kwartaal gerekend omdat de markt voor geheugenchips er minder florissant voorstaat. ASML moet nu meer andere segmenten van de chipmarkt aanboren.

Opgeknapte machines

Het bedrijf leverde in het afgelopen kwartaal 66 nieuwe en elf opgeknapte machines af. Klanten kozen meer voor goedkopere machines. De gemiddelde verkoopprijs voor nieuwe machines, 12,5 miljoen euro, kwam daardoor lager uit dan de 14,7 miljoen euro in het vierde kwartaal.

ASML boekte orders voor 62 chipmachines. Daaronder bevinden zich opdrachten voor 59 nieuwe apparaten. De orderportefeuille had op 1 april een waarde van ruim 2,16 miljard euro. ASML verwacht bijna alle machines in het orderboek dit jaar nog af te leveren. De onderneming herhaalde de verwachting dat de omzet dit jaar toeneemt.