NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend hoger gesloten. Beter dan verwachte macrocijfers en sterke kwartaalresultaten zorgden voor een redelijk positieve stemming op Wall Street. De Dow bereikte gedurende de handel zelfs bijna een nieuw recordniveau.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen noteerde aan het einde van de handel een winst van meer dan 53 punten (0,4 procent) op 12.773,04 punten. Tijdens de handel brak de Dow met een stand van 12.790,02 punten bijna door het absolute record van 12.795,93 punten van 20 februari.

De breed samengestelde S&P 500-index steeg 0,2 procent naar 1471,48 punten, de hoogste slotstand in meer dan zes jaar. De schermenbeurs Nasdaq met vooral technologische fondsen daalde 0,1 procent naar 2516,95 punten.

Dow

De Dow kwam dinsdag tijdens de handel wel uit even boven de hoogste slotstand ooit. Die staat op 12.786,64 punten en werd eveneens op 20 februari bereikt, een week voordat de wereldwijde aandelenmarkten zware verliezen kregen te verwerken. Die verliezen zijn nu geheel weggepoetst in New York.

Vooral de beter dan verwachte cijfers over de inflatie en de Amerikaanse huizenmarkt gaven de handel in New York vleugels. Zo viel de inflatie in maart lager uit dan verwacht. De kerninflatie bedroeg 0,1 procent, terwijl analisten in doorsnee uitgingen van 0,2 procent. Handelaren hopen dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken dit inflatiecijfer aangrijpt om de rente te verlagen.

Huizenmarkt

Het ministerie van Handel maakte bekend dat in de Verenigde Staten in maart 1,518 miljoen huizen in aanbouw zijn genomen op jaarbasis. Economen gingen er in doorsnee van uit dat aan de bouw van 1,495 miljoen nieuwe woningen zou worden begonnen. Ook viel het aantal afgegeven bouwvergunningen hoger uit dan verwacht. De huizenmarkt in de VS is de laatste tijd nogal in beroering en veel hypotheekbezitters met een lage kredietwaardigheid zijn in de problemen gekomen.

Het Dow-fonds Coca-Cola stond 2,7 procent in de plus. De grootste frisdrankenproducent ter wereld maakte cijfers over het eerste kwartaal bekend die beter waren dan verwacht. Ook de farmaceut Johnson & Johnson overtrof de prognoses met zijn kwartaalcijfers. Het aandeel stond 2,4 procent hoger in de Dow.

De fabrikant van elektrisch gereedschap Black & Decker steeg 4,5 procent, dankzij sterker dan verwachte resultaten. EMC ging 3,1 procent vooruit. De grootste producent van dataopslagsystemen ter wereld overtrof de verwachtingen met zijn resultaten over het eerste kwartaal. Wells Fargo, de op vier na grootste bank in de VS, ging 0,7 procent omlaag, ondanks 11 procent meer winst in het eerste kwartaal.

Het technologieconcern IBM en chipfabrikant Intel stonden 1,1 en 0,3 procent in de plus. Beide Dow-fondsen komen nabeurs met hun kwartaalcijfers. Ook internetonderneming Yahoo publiceert haar cijfers na het slot van Wall Street. Later deze week maken onder meer ook Google, eBay en Motorola hun resultaten over de eerste drie maanden van dit jaar bekend.

Euro

De euro noteerde een stand van 1,3565 dollar. Bij het slot van de handel in Europa was de Europese eenheidsmunt nog 1,3575 dollar waard. Het Britse pond sterling bereikte dinsdag de hoogste stand in ongeveer vijftien jaar tegenover de dollar met een waarde van 2 dollar.