AMSTERDAM - Beleggers op de Europese effectenbeurzen deden dinsdag even een stapje terug na de forse winsten op maandag. De graadmeters hadden daarom het grootste deel van de dag moeite het hoofd boven water te houden. De licht hogere koersen op Wall Street zorgden toch voor een kleine opleving op het Damrak in de laatste handelsuren.

De AEX, de graadmeter van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, sloot met een winst van 0,1 procent op 532,68 punten.

MidKap

Maandag sloot de hoofdgraadmeter in Amsterdam nog 1,6 procent hoger. De MidKap, de index voor middelgrote fondsen, ging ook 0,1 procent hoger de handel uit op 747,83 punten. De beurs in Frankfurt steeg 0,2 procent. Londen en Parijs bleven wat achter met verliezen van 0,3 en 0,2 procent.

ABN Amro

Op het Damrak was het bankconcern ABN Amro een van de weinige bedrijven die de gehele dag boven het slot van maandag koerste. Het aandeel werd 2,3 procent meer waard op 36,40 euro. Beleggers wachten met spanning op nieuws van het bankconcern over de exclusieve fusiebesprekingen met de Britse bank Barclays. Maandag eindigde ABN Amro al bijna 6 procent hoger op speculaties dat er zeer binnenkort een biedingstrijd losbarst om het concern over te nemen.

TomTom

TomTom maakte een opvallende koerssprong van 3,5 procent, waarmee het aan kop ging in de AEX. Het enige nieuws rond het bedrijf was de aankondiging van nieuwe kaarten voor de navigatiesystemen.

Shell

Ook Shell (plus 0,6 procent) deed het relatief goed. De oliemaatschappij profiteerde van een opgelopen olieprijs. De toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore (min 1,6 procent) had hier geen baat bij en stond onderaan de AEX.

Philips

Philips noteerde 0,9 procent in de min. Maandag ging het aandeel van het elektronicaconcern echter 5,5 procent omhoog na de publicatie van sterke kwartaalcijfers.

Heineken

Bierbrouwer Heineken werd 1 procent lager gezet, terwijl branchegenoot Grolsch 1,7 procent verloor. Heineken verwacht woensdag bericht te krijgen van de Europese Commissie, waarin het bedrijf mogelijk een sanctie opgelegd krijgt wegens kartelvorming.

Eurocommissaris Kroes liet weten dat ze bewijs had waaruit blijkt dat Heineken, Grolsch, Bavaria en de Nederlandse poot van het Belgisch-Braziliaanse InBev onderling prijsafspraken maakten.

Dollar

Verder moesten vooral dollargevoelige fondsen terrein prijsgeven. Zo verloren Ahold, Buhrmann en Hagemeyer tussen de 0,5 en 0,8 procent. De dollar is dinsdag verder afgezwakt tot het laagste niveau in twee jaar tijd. Dat had te maken met de lager dan verwachte inflatie in de Verenigde Staten.

De euro noteerde op 1,3575 dollar tegen 1,3545 dollar bij het slot van de Europese beurzen maandag.