De Europese beurzen zetten dinsdag in de ochtendhandel een stapje terug, na drie winstdagen op rij. Beleggers volgen daarmee de belangrijkste indices in Azie. Nieuwe richting kan na de middag ontleend worden aan een serie macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten.

Omstreekts 11.20 uur noteert in Amsterdam de leidende AEX-index 0,5% lager op 529,65 punten. Ook de andere indices in Europa tonen een soortgelijk beeld. Zo verliest Londen 0,8%, Frankfurt 0,5%, en Parijs 0,65%. Een vat ruwe olie zit in de lift en noteert op de Londense termijnmarkt 0,5% hoger op USD 67,6. De euro wint 0,1% en noteert op USD 1,3537.

De parendans rondom ABN AMRO weet opnieuw de aandacht op zich te vestigen. De Britse krant The Times schrijft namelijk dat ABN AMRO waarschijnlijk bereid zal zijn om over een overnamebod te praten met het consortium dat bestaat uit Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. The Times suggereert verder dat Barclays en ABN AMRO met elkaar blijven praten na woensdag, wanneer de exclusiviteit van de fusiebesprekingen afloopt. Het aandeel ABN ARMO is de op een na grootste stijger met een winst van 0,9% op EUR 35,91. TomTom neemt de eerste plaats in met een winst van 1,6%, zonder duidelijke reden overigens.

Philips

Grootste verliezer binnen de hoofdindex is Philips. Beleggers lijken de winst van 5,5% van gisteren vandaag voor een deel te verzilveren, en plaatsen het aandeel 1,3% lager. Het aandeel kreeg een stortvloed aan koersdoelverhogingen te verwerken. Liefst negen effectenhuizen brachten een rapport uit, met daarin koersdoelverhogingewn varierend van EUR 31,60 door ABN AMRO tot EUR 37,00 door ING.

In Midkap - 6 stijgers en 18 dalers - is het verschil tussen de grootste verliezer en winnaar ongeveer 2%. Grootste verliezers zijn SNS Reaal (-1,4%), Getronics (-1,3%) en Wereldhave (-0,8%).

In Londen tekent Debenhams de grootste koersdaling in bijna een jaar tijd op. De Britse warenhuisketen liet weten dat de jaarresultaten onder de analistenverwachtingen uit zullen komen. Het aandeel noteert tussentijds ongeveer 13% lager.

Dan doet Tesco het een stuk beter op de beurs in Londen, met een winst van bijna 2%. De grootste supermarktconcern van het Verenigd Koninkrijk heeft de winst in het gebroken boekjaar 2006/07 met 20% zien stijgen tot GBP 1,89 miljard. Analisten rekenden gemiddeld op een winst van GBP 1,79 miljard.

In Italie staan Pirelli en Alitalia onder druk. Pirelli staat 4,5% lager nadat AT&T liet weten toch geen belang te willen nemen in Telecom Italia. Het Amerikaanse AT%T wilde aanvankelijk via Olimpia een belang nemen in Telecom Italia. Pirelli heeft een belang van 80% in Olimpia, en Olimpia heeft weer een belang van 18% in Telecom Italia.

Alitalia moet bijna 5% inleveren. De luchtvaartmaatschappij heeft volgens diverse Italiaanse media biedingen ontvangen die tegenvallen. De Italiaanse overheid verkoopt een belang van minimaal 30,1% van de aandelen die zij in Alitalia heeft.