TOKIO - De effectenbeurs in Tokio heeft de flinke koerswinsten van maandag geen gevolg kunnen geven. Beleggers hebben er weinig vertrouwen in dat de beurs zijn opmars kan doorzetten tot boven de grens van 18.000 punten en verzilverden dinsdag hun recente winsten. De hoofdindex in Tokio, de Nikkei, sloot 0,6 procent lager op 17.527,45 punten.

Investeerders hielden ook hun kruit droog met het oog op een reeks macro-economische cijfers en bedrijfsresultaten in de Verenigde Staten op dinsdag. In Japan overheersen nog altijd zorgen over de groei van de economie in de VS, een belangrijke afzetmarkt voor Japanse bedrijven. Vooral naar de resultaten van Amerikaanse technologiebedrijven wordt met spanning uitgekeken.

Optimisme

Gezien de lage stand van de yen ten opzichte van de dollar en de euro, die gunstig is voor exporteurs, lijken beleggers reden genoeg te hebben tot optimisme. Maar omdat Japanse bedrijven dit jaar tot dusver terughoudend zijn in hun prognoses, is het geloof op de beursvloer in hogere winsten gering.

Technologiesector

Onder de sterkste dalers in Tokio zijn vooral bedrijven die de laatste tijd flinke koerswinsten hebben geboekt, zoals de elektronicaconcerns Kyocera (min 1,6 procent) en TDK (min 0,8 procent). Computermaker Casio verloor 3,5 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Hongkong

Na de aandelenrally van maandag, die resulteerde in een winst van 2 procent, leek ook de Hang Seng in Hongkong lange tijd af te stevenen op een neerwaartse correctie. In de laatste handelsuren wist de index echter een klein verlies om te buigen in een plus van 0,2 procent. De financiële sector nam de beurs op sleeptouw na sterke resultaten van China Merchants Bank.

De andere beurzen in het Verre Oosten deden in navolging van de Nikkei een stapje terug. De Kospi-index in Seoul verloor 0,2 procent. In Sydney ging de All Ordinaries, maandag nog goed voor een hoogterecord, eveneens 0,2 procent omlaag.