De aandelenindices in Europa hebben de plussen uit de ochtend uitgebreid in de middagsessie, mede door ruim hogere indexfutures in de VS. De bankensector staat wereldwijd in de belangstelling door ABN AMRO. Verder bracht Philips goede kwartaalresultate.

De AEX-index heeft maandag voor het eerst in ruim vijf jaar de 530-puntengrens doorbroken. De Amsterdamse hoofdindex bereikte vandaag tussentijds een hoogste niveau van 531,12 punten, een winst van 7,44 punten. De graadmeter bevond zich voor het laatst op dergelijke niveaus in 2002.

Momenteel weet de AEX-index er 1,4% bij te schrijven tot 530,82 punten. De Midkap dikt 0,6% aan op 745,58 punten. In Londen en Parijs stijgen de FTSE en CAC respectievelijk met 0,5% en 0,6%. De DAX in Frankfurt wint dan 0,8%. De euro noteert 0,2% hoger ten opzichte van de dollar, op USD 1,3553.

Veruit de grootste stijger bij de hoofdfondsen is ABN AMRO, dat 6,2% wint. Ook Philips is een hoogvlieger, met een plus van 4,9%. De grootste daler op de AEX is Fortis, dat 1,7% verliest.

Barclays

In de hele bankensector zijn de ogen gericht op ABN AMRO. De bank, in exclusieve fusiegesprekken met de Britse zakenbank Barclays, kwam vandaag eerder dan verwacht met goede kwartaalcijfers naar buiten, 'in verband met de recente ontwikkelingen en om volledige openheid te verschaffen'.

Vrijdag bevestigde ABN AMRO nog een benadering door Royal Bank of Scotland, Banco Santander en Fortis voor 'verkennende' gesprekken. 'Het management en de Raad van Commissarissen van ABN AMRO zullen de brief zorgvuldig beoordelen, in lijn met hun verantwoordelijkheden', aldus de bank.

Ook Philips kwam met resultaten over de eerste drie maanden van het huidige boekjaar naar buiten. Het elektronicaconcern versloeg de verwachting van analisten voor het bedrijfresultaat over deze periode, dankzij een hoger dan verwacht resultaat in de divisies Consumer Electronics en DAP.

Elders in Europa is de nieuwsstroom schaars. Wel maakte het Zweedse detailhandelsconcern Hennes & Mauritz (H&M) bekend dat het in de maand maart de omzet van winkels die langer dan een jaar open zijn, de zogenoemde identieke omzet, met 17% heeft zien stijgen. Het aandeel H&M wint 2,1%.

In de luchtvaartsector speelt consolidatie ook een grote rol. Alitalia (+1,9%) ontvangt vandaag voorstellen voor de toekomst van de maatschappij. De Italiaanse overheid en adviseur Merrill Lynch willen de huidige lijst kopers snel terugbrengen. In Spanje wint Iberia 2,8%. Apax zal gegadigden voor de Spaanse maatschappij, waaronder BA, vragen mee te doen aan een gezamenlijk overnamebod.

Verderop in Europa winnen mijnwaarden als Rio Tinto en BHP Billiton op de Londense effectenbeurs respectievelijk 1,1% en 1,3%, door de forse stijging van de prijzen voor goud, zilver en koper.