De gemeente Woensdrecht gaat de fietspaden langs de Antwerpsestraatweg en de Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan dit jaar nog van slimme verlichting voorzien. Uit onderzoek blijkt dat dit geen negatieve gevolgen heeft voor de flora en fauna waardoor deze fietspaden lopen. 

De Adbijlaan en Huijbergseweg zijn volgend jaar aan de beurt.

In de week van 23 oktober gaan de eerste werkzaamheden van start. De aannemer start eerst met het aanbrengen van kabels in de grond waarna de lantaarnpalen worden geplaatst.

Voor de werkzaamheden worden delen van het fietspad afgezet en de fietsers op het fietspad aan de overzijde van de weg omgeleid.

Slimme lantaarnpalen

De verlichting die geplaatst wordt, bestaat uit palen met een platte kop met vier lampen. Via wifi zijn de lampen op afstand te dimmen of feller te zetten. "Dat kan handig zijn wanneer er een dier naast een paal zit te broeden, die je niet wil verstoren. Maar ook juist om bepaalde accenten in de weg, zoals drempels, beter te verlichten", legt wethouder Jeffrey van Agtmaal uit.

Bovendien komt er ook een bewegingssenor in de palen. Die registreren het wanneer een fietser langskomt, zodat de palen in een golfbeweging met de fietser mee feller kunnen gaan branden.

Ecologie

De komst van de verlichting langs de twee wegen was lange tijd punt van discussie, omdat de natuur niet verstoord mag worden. Uit onderzoek blijkt nu dat de negatieve effecten van de lampen op de natuurwaarde te overzien zijn.

Behalve de nieuwe verlichting, kunnen de inwoners van de gemeente Woensdrecht ook uitkijken naar een opknapbeurt van verschillende paden. Zo zullen de fietspaden aan de Abdijlaan, die er slecht bij liggen vanwege wortelopdruk, binnenkort opnieuw geasfalteerd worden. Ook de Moerkantsebaan wordt aangepakt.

"Daarbij komt ook dat we jaarlijks de bermen gaan frezen, zodat wortelopdruk geen kans meer krijgt", licht Van Agtmaal toe. "Goede fietspaden zijn immers een ‘must’ voor Woensdrecht als wielergemeente."