Het Logistiek Centrum Woensdrecht wordt verantwoordelijk voor de opslag van alle reserveonderdelen voor alle F-35 toestellen in Europa. 

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie afgelopen week bekend gemaakt aan minister Jeanine Hennis-Plasschaert tijdens haar bezoek aan het Pentagon. Het gaat om opslag, verzending en het beheer van onderdelen voor meer dan 400 F-35’s.

De minister hoorde het nieuws van haar Amerikaanse collega James Mattis. De baas van het F-35-programma, vice admiral Mathias Winter, informeerde haar later over de details. "Na jaren van politieke discussie zien we nu dat de beslissing om de F-35 als opvolger voor de F-16 te kiezen ook economisch de verwachtingen meer dan waarmaakt", stelt minister Hennis-Plasschaert.

De afgelopen jaren heeft de keuze voor de F-35 al meerdere succesvolle opdrachten opgeleverd. Zo werd het Logistiek Centrum Woensdrecht eerder al aangewezen als één van de plekken waar de motoren van de nieuwe gevechtsvliegtuigen onderhouden mogen worden.

"Naast onderhoud aan motoren, de startmotor van de F-35 en het landingsmechanisme is dit het vierde succes op het gebied van instandhouding van de F-35 voor Nederland in korte tijd", aldus de minister.

Extra omzet

Volgens minster Henk Kamp is dit goed nieuws voor de werkgelegenheid in Nederland. "Dit levert naar verwachting enkele honderden miljoenen aan extra omzet op voor onze logistiek en distributiesector. Met de komst van het Europese distributiecentrum voor F35-onderdelen wordt de positie van Nederland als distributieland bevestigd en verder versterkt."

De komst van het Europese distributiecentrum is te danken aan een samenwerkingsverband van Nederlandse bedrijven uit de topsector, kennisinstellingen en verschillende ministeries. De competitie om de opslag en logistieke aspecten van reservedelen begon in 2016. Nederland moest concurreren met diverse andere partners.

"Mooi om te zien dat de investeringen in de Topsector Logistiek zich op deze manier uitbetalen. Dit is goed voor de business en goed voor ons land."

Slimme aanpak

De opslag op het LCW krijgt volgens het ministerie van Defensie een vooruitgeschoven post op Schiphol, zodat de spullen snel verpakt en verzonden kunnen worden, inclusief de douaneafhandeling en exportvergunningen.

"Dit omdat vervoer niet alleen over de weg gaat, maar ook via de lucht. Met de door Nederland voorgestelde aanpak worden de logistieke kosten laag gehouden, de voorraden geoptimaliseerd en moet een goede beschikbaarheid van F-35-toestellen worden behaald."