Het voormalige regeringsvliegtuig PH-KBX is donderdag rond 12.00 uur voor de laatste keer opgestegen vanaf de vliegbasis Woensdrecht. 

Het vliegtuig is vertrokken voor een reis van vijf dagen met het Australische Brisbane als eindbestemming, hiermee eindigt het jarenlange dienstverband en vertrekt het regeringsvliegtuig definitief uit Nederland.

Na ruim twintig jaar trouwe dienst en vele vluchten met ministers, minister-presidenten en leden van het Koninklijk Huis, heeft de Nederlandse overheid de PH-KBX verkocht aan het Australische Alliance Airlines, dat het toestel gaat inzetten als VIP-vliegtuig.

Ter vervanging van de Fokker 70 heeft de Nederlandse staat een Boeing 737 BBJ aangekocht. Dit vliegtuig met VIP-interieur zal pas in 2019 in gebruik worden genomen. Dit toestel biedt plaats aan 24 reizigers en heeft een groter bereik dan het huidige vliegtuig. Daarnaast is ook de CO2-uitstoot twintig procent lager dan bij de KBX.

Tentoongesteld

Voordat het vliegtuig Nederland vandaag echt verlaat en koers zet richting Australië, heeft de vliegbasis burgers de kans geboden om het vliegtuig van dichterbij te bekijken. De bezichtiging was met zo’n drieduizend aanmeldingen een drukke bedoeling.