Er was afgelopen week duidelijke interesse van zeker vijftig akkerbouwers, veetelers, loonbedrijven, adviseurs en andere belanghebbenden voor het gewas winterveldbonen.

Zomerveldbonen waren al langer bekend, maar de winterbonen zijn sinds 2013 in Nederland in opkomst. In de feedsector worden ze al toegepast maar er zijn ook kansen voor de foodsector.

Van ver was de opvallende kar van Limagrain te zien op het teeltbedrijf van Piet van der Slikke. Iets over half twee begon Arie de Groot met de presentatie vanaf de kar. Hij maakte duidelijk dat ze volop bezig zijn met de promotie van de winterveldbonen en overal in agrarisch Nederland vinden al karpresentaties met veldbezoek plaats of zullen nog plaatsvinden.

De vraag waar alles om draait, is natuurlijk: waar zijn de veldbonen voor geschikt na de oogst. Allereerst blijkt al volop dat ze in de feedsector succesvol zijn. Aanvankelijk waren de bonen alleen geschikt voor rundvee, maar steeds meer worden ze nu ook gebruikt bij kippen, geiten en varkens.

Natuurlijk is alles eerst goed onderzocht en na experimenten bleek dat dit inderdaad goed en veilig werkte. Een heel andere zaak is natuurlijk of de veldbonen ook geschikt zijn voor menselijke consumptie. Hiervoor kwam deskundige Henny van Gurp aan het woord: "Voor alles moeten we vaststellen dat het om een halffabricaat gaat. De foodsector is volop in ontwikkeling en in laboratoria zijn we voortdurend bezig met proeven welke bewerking geschikt is om de veldbonen te gebruiken in voedingsmiddelen. Het is bekend dat het een heel gezond product is met volop eiwitten. De Europese consument houdt echter van zoet en daar moet natuurlijk rekening mee worden gehouden. In landen als Marokko en Egypte is dat veel minder en daar worden de veldbonen al geconsumeerd."  

De eindconclusie van de agrariër is duidelijk: De winterveldbonen gaan een toekomst tegemoet op Tholen.