Bravis ziekenhuis Bergen op Zoom introduceert robotrollator

Op de afdeling Geriatrische Revalidatie Zorg in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom is woensdagochtend een nieuwe zorgrobot geïntroduceerd. 

De Lean Empowering Assistant, afgekort naar LEA, wordt ook wel de BMW onder de rollators genoemd.

Met onder andere achterwielaandrijving en GPS biedt de rollator mogelijkheden voor verschillende doelgroepen, zoals mensen die revalideren, lijden aan dementie of een niet-aangeboren hersenafwijking.

In totaal worden er drie rollators getest en komend najaar start de werkelijke productie van de robot. LEA is in eerste instantie volledig in te stellen op de persoon die hem gebruikt.

Door de motortjes in de achterwielen kost het lopen met een rollator minder energie en daarnaast beschikt LEA over verschillende sensoren die onder andere obstakels kunnen herkennen. "Ook als de afstand tussen de rollator en de gebruiker te groot wordt, remt hij af zodat de gebruiker altijd rechtop loopt", vertelt Loes Schilderink, product manager bij Robot Care Systems.

Oefeningen

De geïntegreerde tablet in de rollator heeft vele functies en kan bijvoorbeeld dienen als GPS-systeem voor mensen met dementie. Als zij gaan lopen, maar de weg naar huis zijn vergeten krijgen ze met een simpele druk op de knop de routebeschrijving.

De agendafunctie kan patiënten erop wijzen dat zij hun dagelijkse oefeningen moeten doen, maar helpt ook bij het innemen van medicijnen en maakt bijvoorbeeld melding als het tijd is voor ontbijt of lunch.

Lees meer over:
Tip de redactie