VVD stelt vragen over verkoop percelen Bergsche Heide

De VVD in Bergen op Zoom stelt vragen over de verkoop cvan enkele percelen in het plangebied Bergsche Heide. 

Onder bewoners zou onrust zijn ontstaan, stelt VVD-raadslid Joost Pals in een brief aan het gemeentebestuur. Volgens hem hebben omwonenden behoefte aan een duidelijke plattegrond, waarop aangegeven staat om welke percelen het gaat. 

De gemeente maakte eind mei bekend de Wet voorkeursrecht te willen toepassen op enkele percelen in het plangebied Bergsche Heide. Het gaat om enkele percelen in het gebied dat wordt omsloten door de Moerstraatsebaan, Bemmelenberg, Vredenburg en de A4.

Volgens gemeentewoordvoerster Nausikaä van den Merkenhof waren er signalen dat de percelen mogelijk via executieverkoop in andere handen zouden belanden.

Recht

"Daardoor dreigde een impasse en een versnippering van de eigendommen. Om grip te krijgen op het gebied heeft het college daarom het voorkeursrecht op het Poortgebied gevestigd. Dat wil zeggen dat de gemeente het eerste recht van koop heeft."

Het vestigen van voorkeursrecht is volgens haar vooral in eerste instantie een signaal dat de gemeente grote waarde hecht aan de voorgestelde ontwikkeling in het gebied. Het voorkeursrecht heeft in eerste instantie een duur van drie maanden en kan later verlengd worden tot maximaal drie jaar.

Onrust

De publicatie van het aanwijzen van het voorkeursrecht heeft volgens Pals voor veel onrust gezorgd in de omgeving. "Omdat Bergsche Heide zowel de naam is van het projectgebied binnen Landschappen van Allure als van de beoogde golfbaan, is er onrust bij bewoners in het hele plangebied. De mensen verkeren al jaren in onzekerheid over de daadwerkelijke ontwikkeling in dit gebied en willen nu weten wat de betekenis van de Wet voorkeursrecht voor hun percelen is", stelt Pals in een brief aan het college.

Hij merkt op dat het voorkeursrecht geldt voor een relatief klein stukje tussen de A4 en Bemmelenberg en dus niet voor het hele gebied. "Maar door de ruis ovre de naamgeving krijgen we bezorgde reacties vanuit het grote gebied."

Pals vraagt de gemeente daarom aandacht te besteden aan een goede communicatie. Daarbij stelt hij voor om een duidelijke plattegrond op de gemeentelijke website te publiceren.

Lees meer over:
Tip de redactie