Afschaffen hondenbelasting zorgt voor financiële gaten

Het afschaffen van de hondenbelasting zorgt voor financiele gaten in de begroting van de gemeente Bergen op Zoom. Daarnaast zijn een aantal partijen in de gemeenteraad het niet eens met de manier waarop het college het wegvallen van de belasting wil opvangen.

Dat schrijft het AD.

De gemeenteraad nam vorig jaar een motie aan waarbij de hondentaks ieder jaar met twintig procent verlaagd moest worden, zodat het uiteindelijk op nul uitkomt.

Ieder jaar ontvangt de gemeente 475.000 euro aan hondenbelasting. In 2017 en 2018 wordt een tekort van 190.000 euro verwacht, die het college op wil vangen door de hondenpoepscooter af te schaffen. Dit levert een besparing op van 40.000 euro. Door handhavers niet meer in te zetten wordt er nog eens 45.000 euro bespaard.

Naast het bezuinigen van de hondenpoepscooter, wordt ook de aanschaf en het legen van ondergrondse poepcontainers geschrapt. Daarnaast wordt ook bezuinigd op het schoonmaken van stoepen, grasvelden en het onderhouden van losloopterreinen. Daarmee bespaard de gemeente 25.000 euro. Toch blijft een gat over van 80.000 euro.

Beleidskader

Het voorstel maakt deel van uit het beleidskader 2018-2021. Deze is deze week besproken door de gemeenteraad. Bij de VVD, CDA en PvdA schoot het onderdeel over de hondenbelasting in het verkeerde keelgat. Zo werd er door de partijen gezegd dat hondenbelasting helemaal niet bedoeld is om hondenpoep tegen te gaan.  

De kans is reeël dat de afschaffing van de hondenbelasting niet gefienancierd wordt met het afschaffen van de poepscooter. In dat geval zou het college geen 80.000 euro, maar 190.000 euro moeten vinden om het financiele gat te dichten.

Lees meer over:
Tip de redactie