Burgemeester verbaasd over onverwachte terreuroefening Bergen op Zoom

De burgemeester van Bergen op Zoom is verbaasd over de oefening van Belgische anti-terrorisme-eenheden woensdagavond op station Bergen op Zoom, omdat hij niet op de hoogte was gesteld. 

Leden van de Belgische anti-terrorisme-eenheid liepen woensdag zwaarbewapend in het station. De gemeente en NS-personeel waren hier niet van op de hoogte, melden deze partijen aan NU.nl. 

Burgemeester Frank Petter zegt tegen NU.nl dat hij verbaasd was over de gang van zaken. De burgemeester heeft meerdere keren contact gehad met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Vanochtend is gebleken dat er verzuimd is een melding te doen. "Dat zal in het vervolg wel gebeuren", aldus de burgemeester.

Reizigers op het station schrokken van de bewapende eenheden. Ook voor het personeel in de winkels en cafés op het station was het onduidelijk dat het om een oefening ging.

Ongewone situatie

De NS noemde de situatie ongewoon. "Normaal gesproken hebben we heel goed contact met organisaties als de NCTV, de politie en de gemeente", vertelt woordvoerder Inge Rijgersberg. "Het is voor ons onduidelijk waarom dat deze keer niet is gebeurd." Volgens Rijgersberg hadden ze in dit geval de reizigers en het personeel graag willen laten weten dat het om een oefening ging. "Ik kan me best voorstellen dat reizigers geschrokken zijn."

De teamchef van de regiopolitie was wel op de hoogte. "Een aankondiging van een oefening van anti-terreureenheden horen wij normaal gesproken via de officiele kanalen", vertelt een woordvoerder van de politie West-Brabant. "Maar wij zitten dicht bij de grens en hebben regelmatig overleg met de Belgische politie, dus daarom had onze teamchef het wel opgevangen."

Nucleair transport

Woordvoerder Lodewijk Hekking van het NCTV erkent dat de burgemeester en politie niet zijn ingelicht. Volgens Hekking ging het hier om een uitzonderlijke situatie: "Het was geen oefening van een terreurdreiging, maar om een oefening van nucleair transport. Dat is vrij uniek."

NCTV laat weten dat de oefening was wel gemeld aan de regiopolitie, maar niet aan de andere partijen. "Dat gaan we de volgende keer wel doen."

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie