Vijfjaarlijkse Reuzenstoet trekt door Bergse straten

Een enorme stoet van meer dan vijftig internationale reuzen trekt op zondag 18 juni door de straten van Bergen op Zoom. 

Tijdens het vijfjaarlijkse reuzenweekend wordt stilgestaan bij dit bijzondere fenomeen dat uniek is in Nederland. Het thema van dit jaar is Sint Gertrudis, bron van inspiratie en er is een hoofdrol weggelegd voor de vrouwelijke Bergse reus: ‘Trui van de Toren’. 

Bergen op Zoom telt ondertussen acht reuzen. Een van de lokale reuzen is ‘Trui van de Toren’, geïnspireerd op Gertrudis van Nijvel de patroonheilige van Bergen op Zoom. De grote verschijning van de reuzen doet al sinds de middeleeuwen tot de verbeelding spreken.

Vroeger werden zij gebruikt om Bijbelse verhalen aan het volk uit te beelden. Later is er een traditie uit ontstaan die bijzondere figuren uit de geschiedenis eert. In Frankrijk, België maar vooral in Spanje is de reuzencultuur ongekend populair.

Kinderstoet

De reuzenstoet en de daarbij horende cultuur is over de hele wereld verspreid, maar niet heel bekend. Om daar in ieder geval in de regio verandering in te brengen hebben de Bergse Stadsreuzen besloten om dit jaar ook een mini-reuzenstoet te organiseren. Schoolkinderen maken op deze manier kennis met de reuzencultuur.

Kinderen van alle basisscholen werden uitgenodigd om zelf een kleine reus te maken die samen met de Bergse reuzenkinderen Toontje en Marieke op de zaterdag voorafgaand aan de reuzenstoet door de straten mogen lopen. "En wat zou het dan mooi zijn als het reusje ook nog gemaakt kan worden van afvalmateriaal." 

Iedere school die mee wilde doen ontving een kant en klaar frame waarop een reus opgebouwd kan worden. "Natuurlijk is iedere deelnemer voor ons een winnaar, toch zal de reus die er het meest uitspringt beloond worden met een fraaie prijs. Ook zal deze reus samen met zijn begeleiders op zondag 18 juni deel uitmaken van onze ‘grote’ reuzenstoet."

Programma

Het Reuzenweekend staat bol van de activiteiten met als hoogtepunt de grote stoet op zondag 18 juni. De mini-reuzenstoet vertrekt op zaterdag 17 juni om 14.00 vanaf de Gedempte Haven. Na de Kinderstoet wordt er vanaf 20.00 uur een muzikale feestavond georganiseerd in de feesttent op de Gedempte Haven.

Hier zullen onder andere Harmonie Kolping’s Zonen, de Leutige Krabben en diverse koren optredens verzorgen. Net als alle andere evenementen is ook de muziekavond gratis toegankelijk. De afsluiter van het weekend is de Internationale Reuzenstoet op zondagmiddag.

Bijzondere gasten uit binnen- en buitenland zullen door de historische binnenstad van Bergen op Zoom trekken. Oude bekenden, maar ook zeker veel nieuwe gezichten komen op bezoek. Om 14.00 zal het grote vertrek zijn vanaf de Gedempte Haven. Na de stoet keren de reuzen hier weer terug om na te praten en te dansen onder het genot van muziek in- en rondom de tent!

Houdt voor het volledige programma onze website www.bergsestadsreuzen.nl in de gaten.

Tip de redactie