De gemeente Woensdrecht wil snel duidelijkheid van de Belgische overheid over de komst van een gesloten detentiecentrum voor criminele illegalen. 

De Belgische overheid wil een gesloten detentiecentrum realiseren voor de terugkeer van criminele asielzoekers. Dit kwam zowel in de gemeente Woensdrecht als het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo hard aan.

Staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Immigratie schreef op zijn website een deal te hebben gesloten over de containercellen die België nu nog in gebruik heeft bij de gevangenis in Tilburg.

De containers zullen daar worden afgebroken en aan de afrit 11 van de A12 richting Ossendrecht en Zandvliet herbouwd worden als detentiedorp met 144 cellen "met een individueel regime voor de vasthouding van illegale criminelen en moeilijke gevallen", meldde Francken.

Zorgen

In de Woensdrechtse gemeenteraad spraken dinsdagavond diverse raadsleden hun zorgen uit over de komst van het detentiecentrum. "Hoe gesloten is een gesloten centrum met deze omvang?" wilde Manus Bolders (VVD) weten.

John Mathijssen (AKT) vulde hem aan: "Het is belangrijk dat een ieder die in onze gemeente woont, werkt of verblijft zich veilig kan voelen. Maakt de gemeente daarom intern een risicoanalyse?", vroeg hij zich af.

Arjan Buijsen (ABZ) wilde weten of de gemeente mogelijkheden tot inspraak heeft om de komst van het centrum tegen te houden.

Vragen

Wethouder Martin Groffen zegt net zo verrast te zijn als de raadsleden over het nieuws. "Sterker nog, ik heb direct contact opgenomen met de districtsvoorzitter van Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Ook daar was men totaal verrast over de komst van dit centrum op hun eigen grondgebied."

Groffen zegt ook gesproken te hebben met het staatssecretariaat van Francken. "We hebben nu een rechtstreeks contactpersoon toegewezen gekregen waar we terecht kunnen met onze vragen. We hebben helaas geen juridische mogelijkheden om dit tegen te gaan, maar blijven nu wel geïnformeerd."

Namens de gemeente heeft Groffen gevraagd om uitleg te geven over de keuze van de locatie, de status van de procedure, mogelijkheden tot inspraak en garanties over veiligheid. Ook roept Groffen België op om met de inwoners van de gemeente Woensdrecht te communiceren. De gemeente wacht nog op antwoorden van het staatssecretariaat.