Ondernemersvereniging Hover in Huijbergen zet de Brabantse Wal Asperges zondag 28 mei in de kijker tijdens de Huijbergse Spazziefeesten. 

Huijbergenaar Wil de Jong liep al langer rond met het idee om de asperges – 'spazzies' op zijn Huijbergs – in het voetlicht te zetten.

"De Huijbergse asperges vallen onder het Europees erkende streekproduct Brabantse Wal Asperge, maar iedereen weet dat die van ons het lekkerst van allemaal zijn", zegt hij.

Die kreet is niet helemaal uit de lucht gegrepen. In de maanden mei en juni wordt Huijbergen overspoeld door met name Belgen die op zoek zijn naar de echte Huijbergse asperges. "Onze asperges worden vaak tegen de bosranden aan geteeld. Het schijnt dat de zandgrond ze daardoor nog lekkerder maakt."

Telers

Tijdens de Spazziefeesten kunnen bezoekers met eigen ogen zien waar het witte goud geteeld wordt. Daarvoor is een zes kilometer lange route uitgezet, die langs de vier Huijbergse aspergetelers Van Agtmaal, Koolen, Van Aert en Vos loopt.

Daar kan men zien hoe de asperges uit de zandgronden gestoken worden en hoe ze daarna gewassen, gesorteerd en geschild worden.

Daarnaast pakken de vier telers uit met extra attracties voor de kinderen, zoals springkussens. Hover grijpt de Spazziefeesten ook aan om het culturele leven van Huijbergen in de kijker te zetten. "De route gaat ook langs Molen Johanna, het Wilhelmietenmuseum, Huize Het Hert, Ons Marieke met de kleine kinderboerderij en de werkplaats van Frans Hazenbosch. Ook de Spar is deze zondag geopend", legt De Jong uit.

Rondje

De routebeschrijving is verkrijgbaar bij De Wolfshoek, Fleurian/Pannenkoekenhuis en Vaeders Hoefke, die ieder inspelen op de feesten door speciale aspergemenu’s aan te bieden. "De route is in een rondje aangelegd, dus je kunt op iedere willekeurige locatie starten en er zelf voor kiezen of je te voet of op de fiets gaat", aldus De Jong.

Inschrijven voor de Spazziefeesten kan tussen 9.00 uur en 12.00 uur bij de drie horecagelegenheden. Deelname kost twee euro.