Pilot private Kwaliteitsborging is vooralsnog geslaagd

De Kok Bouwgroep, Stadlander en Gemeente Steenbergen hebben bij de zeventien nieuwe woningen aan de Kruitweg het resultaat bekeken van een speciale pilot.

De pilot is ruim een jaar geleden opgestart om aannemers de kans te geven alvast te experimenteren met de nieuwe regels die ingaan zodra de Wet Kwaliteitsborging door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd.

Toen bekend werd dat met de komst van een nieuwe wet de bouwsector zelf verantwoordelijk wordt voor de kwaliteit van de bouw, besloot de gemeente Steenbergen meteen de koe bij de hoorns te vatten.

Hoewel nog niet duidelijk is wanneer de wet precies ingaat, besloot de gemeente Steenbergen niet af te wachten maar alvast te gaan experimenteren met het nieuwe systeem waarbij de overheid de teugels laat vieren en de verantwoordelijkheid bij de bouwsector komt te liggen.

De gemeente besloot een platform te creëren waarbij men alvast kan oefenen met de nieuwe wet. De aannemer die meteen in dit gat sprong was De Kok Bouwgroep. Zij bouwden in de geest van de nieuwe wet zeventien levensloopbestendige en nul-op-de-meterwoningen in het project Nieuw Eeckelenbergh aan de Kruitweg in Steenbergen.

Waarborging

"Je kan als aannemer niet je eigen vlees keuren, daarom hebben we de hulp ingeschakeld van de Bouwplantoetsers", vertelt Robbert van de Sande, directeur De Kok Bouwgroep. "Dat moet je ook niet willen", vult Anuska van den Broek hem aan.

"Wij richten ons op onze core-business en dat is bouwen. Als we zelf iemand zouden opleiden om de kwaliteit te waarborgen, dan zal hij toch alleen maar meegaan in onze gedachtes." De Bouwplantoetsers zijn betrokken geweest bij het gehele proces. Nog voor de vergunningsaanvraag voor Nieuw Eeckelenbergh naar de gemeente ging, werd hij al getoetst.

"En daar kwamen best nog wat dingen uit", moet Van de Sande toegeven. Volgens De Kok Bouwgroep is het dan ook helemaal niet verkeerd om zelf verantwoordelijk te zijn voor de kwaliteit van hetgeen je bouwt. "Wij staan voor kwaliteit, dus die kwaliteit willen we ook kunnen aantonen."

Geslaagd

Nu de woningen bijna klaar zijn – opleverdatum bij Stadlander is 16 juni – komt er dus ook een einde aan de pilot die volgens zowel Stadlander, Gemeente Steenbergen en De Kok Bouwgroep geslaagd is. "We zagen er enorm tegenop", bekend Van de Sande.

"Er is voor ons werk bijgekomen, maar ik weet zeker dat dit de veiligste woningen van Steenbergen zijn want alles, echt alles voldoet nu aan de wet." Dat de kwaliteit van de woningen door de nieuwe werkwijze omhoog gaat is dan ook iets wat alledrie de instanties gemerkt hebben. "Dit is zeker voor herhaling vatbaar."

Tip de redactie