Container tegen afvalberg in Ossendrecht

Een container moet er voor zorgen dat arbeidsmigranten die verblijven in de voormalige Rabobank aan de Dorpsstraat in Ossendrecht hun afval weer kwijt kunnen. 

De container is dinsdagavond geplaatst. 

Afschuw

Facebook stond de voorbije weken vol van foto’s met hopen vol afval voor de ingang van de voormalige Rabobank. Niet alleen bewoners spraken er hun afschuw over uit, ook raadsleden Arjan Buijsen (ABZ), John Mathijssen (AKT), Henk Kielman (VVD) en Luc de Vos (CDA) drongen in de opinieraad aan op een snelle oplossing.

Wethouder Van Agtmaal gaf aan ook al enkele weken met de kwestie bezig te zijn. “Ook wij zijn geschrokken van de situatie”, bekende hij. “Als gemeente hebben we feitelijk geen rol, maar gezien de onrust en ook de hygiëne moesten we wel ingrijpen.”

Arbeidsmigranten

Het afval voor de ingang is afkomstig van de groep arbeidsmigranten die in het pand verblijven. Anders dan de statushouders, die ook in de Rabobank wonen, zijn zij officieel geen ingezetenen van de gemeente Woensdrecht, waardoor zij toeristenbelasting betalen.

“De statushouders betalen wel afvalstoffenheffing en hebben een pasje om hun afval naar een ondergrondse container te brengen. Voor het afval van de arbeidsmigranten is de eigenaar van het pand verantwoordelijk door een container te plaatsen.”

Die container ontbrak de voorbije weken waardoor het afval zich snel opstapelde. Volgens Van Agtmaal heeft de gemeente één keer de berg afval weggehaald.

“Dat was voor Dodenherdenking. We vonden het niet kunnen dat die stapel daar bleef liggen. Maar we doen dat niet graag, want in feite belonen we zo de vervuiler, terwijl het officieel niet onze verantwoordelijkheid is.”

Servicelijn

Inmiddels is er een container geplaatst bij het pand. Mocht de situatie weer uit de hand lopen, hoopt Van Agtmaal dat mensen melding zullen maken via de Servicelijn.

“We hebben zelf veel op Facebook voorbij zien komen, maar we moeten ervoor waken om via sociale media te reageren omdat het in dit geval om een particulier terrein gaat. Natuurlijk houden we alles wel in de gaten en zitten we er zeker in deze kwestie bovenop”, beloofde hij.

Tip de redactie