Nieuwe poging voor watertappunt in Woensdrecht

Als het aan het CDA ligt, krijgt iedere basisschool in de provincie Noord-Brabant een eigen watertappunt. 

De christendemocraten halen daarvoor een motie uit 2012 van huidig wethouder van de gemeente Woensdrecht, Jeffrey van Agtmaal, van stal. Van Agtmaal is blij dat zijn initiatief om destijds in iedere gemeente een gratis waterkraan aan te leggen een nieuw hoofdstuk krijgt.

"Het zou heel mooi zijn als dit ook in de gemeente Woensdrecht gerealiseerd kan worden." Van Agtmaal weet nog goed dat hij als lid van de Provinciale Staten samen met zijn collega Paul Smeulders van GroenLinks werkte aan de motie over gratis watertappunten.

"We waren de twee jonkies van onze partijen. Zowel bij het CDA als GroenLinks zeiden ze: die motie haalt het toch niet. Maar uiteindelijk stemde de volledige Provinciale Staten met onze motie in."

Discussie

Waar in andere gemeenten met steun van Brabant Water gratis tapkranen werden geopend, heeft de gemeente Woensdrecht nog altijd geen eigen watertap. Dat had volgens Van Agtmaal niets te maken met het feit dat Woensdrecht als enige Brabantse gemeente drinkwater via Evides krijgt.

"Integendeel, Evides wilde hier ook graag aan meewerken. Men kon het in Woensdrecht echter niet eens worden over de locatie. Ook ontstond er vanuit de gemeenteraad een discussie over de hygiëne van zo’n watertappunt. Jammer, want in andere gemeenten is gebleken dat dat helemaal geen issue is."

Missie

Van Agtmaals partij wil nu een vervolg geven aan de motie uit 2012 door op ieder schoolplein in de provincie Noord-Brabant een watertappunt te realiseren. "We hopen dat kinderen en jongeren meer water en minder suikerrijke fris- en energiedrankjes gaan drinken. Een belangrijke missie, die steun en navolging vraagt", vindt CDA Statenlid Ankie de Hoon.

Ze roept daarbij scholen, drinkwaterbedrijven, gemeenten en de provincie op om samen te werken en er lokaal mee aan de slag te gaan.

Of het initiatief nu wel in de gemeente Woensdrecht van de grond komt, durft Van Agtmaal niet te zeggen. "Dit moet niet alleen door de gemeente gedragen worden. Het zou mooi zijn als er vanuit de dorpen en scholen initiatieven komen om dit te realiseren. Ik sta er in ieder geval open voor!"

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie