Vrijmetselarij viert 250-jarig aanwezigheid in Bergen op Zoom

De Vrijmetselarij in Bergen op Zoom viert dit jaar zijn 250-jarig bestaan. Dit jubileum wordt gevierd met diverse activiteiten binnen de gemeente, waaronder een receptie.

De Vrijmetselarij is een vereniging waarbij iedereen die een religieus besef heeft en zichzelf innerlijk verder wil ontwikkelen van harte welkom is. 

Op dit moment telt de Vrijmetselarij in Bergen op Zoom 38 leden. Zij komen van september t/m juni één keer per week bij elkaar. De naam Vrijmetselarij is ontstaan uit de vroegere bouwgilden. Deze gilden bestonden uit leerlingen, gezellen en meesters en bouwden kathedralen.

Deze bouwmeesters trokken vrij rond in Europa. Later kwamen daar andere gilden bij en zo is de Vrijmetselarij ontstaan. Dion Vandijck: "De Vrijmetselaren bouwen nu geen echte kathedralen meer, maar bouwen aan de tempel in zichzelf."

Jubileum

Dit jaar viert de Vrijmetselarij in Bergen op Zoom zijn 250-jarig bestaan. Op 18 maart hebben de leden dit binnen de Vrijmetselarij gevierd in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Op 13 mei geven ze een receptie in het loge gebouw L’inséparable aan de Engelsestraat 30 te Bergen op Zoom. Deze receptie begint om 15.00 uur en is voor iedereen toegankelijk.

Rond 15.30 uur zal ook burgemeester Petter aanwezig zijn. Tijdens de receptie is er gelegenheid om de leden te feliciteren en zijn er rondleidingen door het gebouw waarbij er uitleg wordt gegeven over de verschillende ruimtes en hun functie. De loge is gevestigd in een voormalig bankgebouw wat te zien is in de kelder, waar de kluis nog steeds aanwezig is.

Stadswandelingen

Ook worden er op 2 juli, 6 augustus, 10 september en 15 oktober stadswandelingen gehouden. Deze wandeling, onder leiding van een gids, voert langs verschillende locaties waar de Vrijmetselarij in de afgelopen jaren actief is geweest of mee verbonden is.

De start is om 14.00 uur op de Grote Markt en de wandeling eindigt rond 15.30 uur bij het loge gebouw waar nog een mogelijkheid is voor een rondleiding door het gebouw.

Lees meer over:
Tip de redactie