Met minder stenen en meer groen wil de gemeente Bergen op Zoom zich wapenen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen.

Daarvoor sluit de gemeente aan bij de landelijke Operatie Steenbreek, die als doel heeft vergroening aan te brengen in dorpen en steden.

Ook in Bergen op Zoom is dat hard nodig, beseft wethouder Patrick van der Velden. "Het regent steeds vaker en harder. We zullen al dat water de ruimte moeten geven om weg te zakken en zo droge voeten te houden."

Hittestress

Van der Velden wijst op de wijk Gageldonk-West, waar in het kader van de stedelijke vernieuwing ook de openbare ruimte wordt aangepakt. "Bij de nieuwe woningen aan de Vijverberg hebben we zoveel mogelijk met grasbetontegels gewerkt. Daardoor kan het water op meer plaatsen wegzakken."

Extra groen heeft nog een tweede voordeel. Het wapent de stad ook tegen hittestress. "In een versteende stad blijft de warmte langer hanger. Door meer groen aan te brengen, creëren we schaduw en laten we het groen de warmte opnemen", legt de wethouder uit.

Operatie Steenbreek

Het aanbrengen van meer groen kan de gemeente echter niet alleen. In stedelijk gebied is gemiddeld zo’n veertig procent van het oppervlakte in particuliere handen. Dus zullen ook de bewoners aan de bak moeten om de onderhoudsvriendelijke stenen tuinen te vervangen voor meer groen.

Via de Operatie Steenbreek hoopt de gemeente meer inwoners tot zulke initiatieven. "Operatie Steenbreek is een landelijke organisatie, die al veel ervaring heeft op dit gebied. Door bij de organisatie aan te sluiten, kunnen we ook gebruikmaken van de communicatiemiddelen en expertise van Operatie Steenbreek", licht Van der Velden toe.

Eerder pleitten de PvdA, BSD en GroenLinks al voor een samenwerking met Operatie Steenbreek om inwoners te wijzen op het belang van meer groen in de stad.