In de El Feth moskee aan de Wattweg in Bergen op Zoom is woensdagavond een toekomstgesprek gehouden.

Doel van de gesprekken is samen met Bergenaren een toekomstvisie bouwen die gaat om de ontwikkeling van de stad. Tijdens die gesprekken mag iedereen meedoen. De enige eis: hardop kunnen en durven dromen. Want daar begint het volgens strategisch adviseur Peter Berben van de gemeente Bergen op Zoom allemaal mee.

"We kunnen als gemeente wel weer zelf met een rapport komen zoals wij het zien, maar veel beter is het om de samenleving actief mee te laten denken. Dan worden de ideeën veel beter gedragen."

Dialoog

Najib El-Allouchi, secretaris van moskee El Feth trapt de avond af. Als het om de toekomst van zijn moskee gaat, zit hij vol dromen. Een daarvan is een Islamitisch cultureel centrum in Bergen op Zoom. Een centrum waar zowel Marrokkanen, Turken als Nederlanders samenkomen en elkaar beter leren kennen. Zodat de kloof tussen de twee culturen kleiner wordt.

"Onbekend maakt onbemind, dat willen wij doorbreken door de dialoog aan te gaan." Verbinding is volgens Najib het sleutelwoord. De burger heeft het tijdens de toekomstgesprekken voor het zeggen. Woensdagavond in de El Feth moskee zijn dat voornamelijk Marokkaanse Nederlanders.

Die dromen niet van een fietsoplaadpunt bij Fort de Roovere of een duurzame, ecologische woongemeenschap. Maar wel van meer begrip richting het Islamitisch geloof. Want daar schort het soms nog weleens aan. Toch geven de heren aan tafel Bergen op Zoom een dikke plus als het gaat om inburgering. "Het is een gezellige stad, waar ik me helemaal thuis voel", zegt Mohammed.

Dromen

Een van de heren aan tafel, werkzaam in het onderwijs, droomt van een hbo-opleiding in Bergen op Zoom. "Studeren in Rotterdam, Breda of Vlissingen is voor zestien- en zeventienjarigen een grote stap. Wil je studeren toegankelijker maken, dan droom ik van een hbo-instelling in Bergen op Zoom." Maatschappelijk werkster Hilde Martens wil vooral minder werkloosheid in deze regio.

Abdel Kader wil vaker de dialoog aangaan. "Meer met elkaar, dan over elkaar praten is waar ik van droom", zegt hij met zijn handen voor zijn ogen. De toekomstgesprekken zijn een succes, vindt Peter Berben. "Op de sessies die wij organiseren komt steevast zo’n twintig tot vijfentwintig man af. Dat is vanavond wederom het geval."

Inmiddels zijn uit de samenleving spontaan eigen sessies ontstaan, die nog meer belangstelling trekken. Zo staat er vrijdag bij dansschool Jac Danst aan de Buitenvest een sessie gepland waar al door de vijftig aanmeldingen voor zijn. "Het is mooi dat wij het organiseren, maar nog veel mooier als er initiatieven uit de samenleving komen. Dan wordt het pas echt gedragen. Vooraf konden we daar alleen maar van dromen."

Toekomstvisie

Berben geeft aan dat wie zelf een gesprek wil organiseren, daarin vrij is. "De gemeente Bergen op Zoom helpt dan graag met het organiseren ervan." Doel van de bijeenkomsten is alle dromen verzamelen, bundelen en gebruiken voor het opstellen van een nieuwe toekomstvisie.

Die moet volgens Berben leidend zijn voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Meer informatie of aanmelden voor een van de toekomstgesprekken kan via de website www.jouwtoekomstverhaal.nl. Daar worden alle plannen verzameld en kunnen Bergenaren aanvulling geven.