Bewegen is al een wapen tegen overgewicht en een ongezonde levensstijl, maar wordt nu ook ingezet in de strijd tegen armoede. 

Sportcoach Jacky Jansen nodigt iedereen uit om op woensdag 10 mei mee te doen met de Sport Challenge: een outdoor training voor beginnende, gevorderde en goed getrainde sporters bij de Volksabdij.

De opbrengst van de challenge gaat naar een speciaal fonds dat volwassenen met financiële problemen de mogelijkheid geeft om te kunnen (blijven) sporten.

Potje

Jansen speelde al langer met het idee om een sportactiviteit te organiseren om daarmee geld in te zamelen voor arme gezinnen die geen geld hebben voor sport.

"Voor kinderen en jongeren tot achttien jaar is er de mogelijkheid om via het Jeugdsportfonds een bijdrage te vragen voor bijvoorbeeld zwemlessen of voetbalschoenen, maar arme 18+’ers hebben die mogelijkheid niet. Vanuit het Coöperatiefonds van de Rabobank hebben we een paar jaar geleden een bedrag van zesduizend euro gekregen, maar dat potje is nu bijna leeg", legt Jansen uit.

Afstanden

De sportcoaches van de Brede Welzijnsinstelling (BWI) ontwikkelden daarom een Sport Challenge met drie afstanden.

"Het idee is steeds hetzelfde: een route door het bos bij de Volksabdij en onderweg doen we allerlei oefeningen. Voor beginners, maar ook voor kinderen en opa’s en oma’s, is er een wandelroute van 2,5 kilometer met wat lichte oefeningen. Wie al wat vaker sport, kan meedoen met de route van vijf kilometer." 

Afwisseling

"Daarbij wordt het wandelen afgewisseld met hardlooptrainingen en sportoefeningen. Voor de echte bikkels is er ook een zware route van vijf kilometer met echte bootcamponderdelen, zoals squads en opdrukken", vertelt Jansen.

De challenge vertrekt om 18.30 uur vanaf de Blauwe Pauw in Ossendrecht. Deelname aan een van de challenges kost 2,50 euro. De opbrengst daarvan gaat rechtstreeks naar het potje dat ondersteuning biedt aan volwassenen die leven in armoede, maar toch graag willen sporten.

Extra bijdrage

Deelnemers die graag een extra bijdrage willen leveren, kunnen er ook voor kiezen om een sportshirt van 30 euro aan te schaffen of voor 17,50 euro eenmalig de contributiekosten op zich te nemen.