Hondenliefhebster Denise van Kaam maakt zich hard voor meer speelmogelijkheden en begrip voor viervoeters in Bergen op Zoom.

"Kinderen krijgen de kans om zichzelf te ontwikkelen en te leren. Waarom honden dan niet?", vraagt ze zich hardop af.

Aanleiding voor haar pleidooi was een discussie op Facebook over het al dan niet aanlijnen van honden tijdens een wandeling in het bos. Volgens Van Kaam bestaat er vaak een te eenzijdig beeld over loslopende honden.

"Ik ben al ruim tien jaar met honden bezig. Mensen moeten veel meer tijd en aandacht in de opvoeding van een hond besteden. Doe je dat goed, dan kan je ermee lezen en schrijven. Als het niet goed gaat, dan moet je de honden gewoon aangelijnd houden. Maar net als kinderen vind ik dat onze honden, mits ze goed onder appèl staan, ook de vrijheid en beweging verdienen", stelt ze.

Postzegelveldjes

Hoewel er in de gemeente heel wat losloopvelden aanwezig zijn, voldoen die volgens haar niet aan de behoefte van honden om in beweging te zijn. "Het zijn postzegelveldjes waar je net twintig meter heen en twintig meter terug kan lopen met je hond. We betalen ons scheel aan hondenbelasting. Als onze honden niet los mogen lopen, zorg dan voor fatsoenlijke speelveldjes."

De inrichting hoeft volgens haar helemaal niet moeilijk te zijn. "Dat kan al met wat buizen waar honden doorheen kunnen rennen en bovenop kunnen klimmen. Een stukje zand waar ze lekker in kunnen graven en een paar autobanden waar ze doorheen kunnen rennen en vliegen", schetst ze.

Als voorbeeld noemt ze het hondenlosloopgebied in de Loonse en Drunense Duinen. Ook in Rotterdam en Roosendaal zijn er volgens haar leuke speelvelden ingericht.

Begeleiding

Speelveld of niet, Van Kaam blijft het de verantwoordelijkheid van hun baasjes vinden om de honden onder controle te houden.

"Leer je hond en zijn gedrag kennen. Vertoont een hond jachtgedrag als hij losloopt in het bos, lijn hem dan aan en leid hem af door de andere kant op te gaan. Een hond kan uit zijn jachtgedrag komen op een positieve manier. Dat doet hij niet uit zichzelf. Daar heeft hij begeleiding bij nodig, net als een kind."

Daarmee kunnen baasjes volgens Van Kaam ook meer begrip kweken bij andere mensen.

Beleid

Wethouder Ad Coppens deelt haar mening, maar zegt dat de gemeente haar beleid over het aanlijnen van honden niet zal veranderen. "We hebben daar juist toe besloten, om andere mensen en de natuur te beschermen. Ik ken Denise van Kaam en haar betrokkenheid bij honden heel goed en weet dat zij haar honden goed onder controle heeft."

"Als alle baasjes de moeite zouden nemen om hun honden goed op te voeden door bijvoorbeeld een cursus te volgen, zouden er wellicht veel minder excessen zijn. Op dat punt ben ik het dus met haar eens, maar dat is ook de reden dat we ons beleid dus niet veranderen.”