Meer dan vijftig Zeeuwse scholen doen dinsdag mee aan Nationale Buitenlesdag. Het is de tweede keer dat Jantje Beton en IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) deze dag organiseren.

Volgens de organisatie hebben leerkrachten van meer dan 1.500 scholen in het hele land zich aangemeld voor de Buitelesdag en ze is blij met dit aantal. De kinderen van deze scholen krijgen dinsdag buiten les.

Onderwijs in de buitenlucht is volgens de organisatie goed voor de ontwikkeling van kinderen. "Door buitenlessen bewegen ze meer en worden ze blootgesteld aan natuurlijk daglicht", schrijft de organisatie in een persbericht.

"Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten."

Effect

Volgens IVN en Jantje Beton willen leerkrachten graag meer naar buiten met de kinderen. "Maar vaak hebben ze daar de ruimte en materialen niet voor. Ze geven nu 0,5 procent van hun lessen buiten en dat, terwijl ze verwachten dat buitenlessen een positief effect hebben op de leerprestaties van leerlingen."

Leerkrachten denken dat de ideale verhouding 75 procent binnen en 25 procent buiten les zou zijn.

Stemming

Door blootstelling aan zonlicht maakt het lichaam vitamine D en serotonine aan. "Ook kan daglicht helpen bij de cognitieve processen die kinderen helpen bij het leren. Buitenlessen kunnen dus bijdragen aan minder vermoeidheid, een betere stemming en meer leervermogen."