Het plan Kruittoren waarbij 22 appartementen en zeven kadewoningen gebouwd worden in Tholen lijkt steeds dichterbij te komen.

De Zeeuwse aannemer Fraanje en Tholen Stad Grondexploitatie VOF hebben afgelopen week de overeenkomst voor de aankoop van de grond getekend. Een speciaal actiecomité probeert de bouw van de hoge toren tegen te houden.

De bezwaarmakers, bestaande uit onder andere een groep omwonenden en sympathiserende inwoners vinden dat het eeuwenoude silhouet van Tholen niet mag worden opgeofferd voor het woongenot van een beperkt aantal personen, dat zich een peperduur penthouse op de 36 meter hoge toren kan veroorloven.

"Het comité zet in op het verlagen van het bouwvolume tot het niveau van maximaal twee verdiepingen boven de kruin van de dijk, zoals voorgeschreven in het beschermd stadsgezicht." Het plan mag van de bezwaarmakers wel doorgaan, maar de toren van 36 meter hoog is volgens hen veel te massaal.

Petitie

In december kreeg wethouder Peter Hoek al een petitie overhandigd tegen de bouw van het appartementencomplex Kruittoren. De online petitie werd door 94 sympathisanten ondertekend en moet het ‘beschermde stadsgezicht’ van Tholen behouden. De oprichting van een actiecomité is de volgende stap in de strijd tegen de hoge toren.

"In het plan Kruittoren wijkt de gemeente zonder argumenten af van de normen. Dat mag niet gebeuren!" Het comité doet dan ook een dringend beroep op de gemeenteraad om niet met dit plan in te stemmen.

"Het comité zal de bezwaren kenbaar maken als het bestemmingsplan in de commissie Ruimte aan de orde komt. Mocht men daar geen gehoor vinden dan zullen alle andere mogelijkheden worden benut om het beschermd stadsgezicht van Tholen en daarmee de schoonheid voor eigen inwoners en toeristen te behouden. Want de strijdvaardigheid is groot."

Verkoop

De voorverkoop van de woningen loopt echter goed, daarom werd afgelopen week besloten om de grond alvast aan te kopen. "De grondtransactie voor het Kruittoren-plan zorgt er samen met de afname van andere bouwkavels aan de Grindweg, Schansdijk, Noord-Oudaan en Vestetuin voor dat nu 75 procent van alle bouwkavels in het plan VesteTuin verkocht is", aldus de gemeente.

"Deze ondertekening is daarom een belangrijke vervolgstap in de realisatie van het bouwplan." De gemeente verwacht na dit jaar 86 van de totaal 167 geplande woningen in VesteTuin gerealiseerd te hebben.