Al helft Woensdrechtse statushouders heeft onderdak

De gemeente Woensdrecht blijft vooruitgang boeken bij het huisvesten van statushouders.

In het nieuwe jaar werden al acht vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan een woning geholpen, waarmee de gemeente al op de helft van de taakstelling voor de eerste helft van 2017 zit. 

Waar de gemeente Woensdrecht tot enkele jaren geleden een flinke achterstand opbouwde bij de verplichte huisvesting van statushouders, is daar bij de start van 2017 niets meer van te merken. Op 1 januari 2016 moest de gemeente nog dertig vluchtelingen uit 2015 huisvesten.

Daar kwamen nog twee taakstellingen van respectievelijk 26 en 30 statushouders bij. Uiteindelijk heeft de gemeente 88 nieuwkomers kunnen plaatsen.

Overschot

Voor de eerste zes maanden van dit jaar kwam de nieuwe taakstelling op zeventien uit, maar dankzij een 'overschot' van twee ligt de taakstelling nu op vijftien personen. In januari en februari vond de gemeente al voor acht nieuwkomers onderdak, waardoor er nog maar zeven mensen op de wachtlijst staan.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal is erg tevreden over de huisvesting van de statushouders. "In het begin was er wel wat argwaan, maar we krijgen bijna geen klachten van omwonenden. Het verloopt dus allemaal vlekkeloos."

Inburgeren

Om al die nieuwkomers een plekje in de Woensdrechtse samenleving te geven, is de gemeente nog op zoek naar (nieuwe) initiatieven. Het college reserveerde vorig jaar al een bedrag van 10.000 euro om inburgeringsinitiatieven te ondersteunen. Onder meer het Open Huis van de protestantse kerk in Ossendrecht, filmmaker Vincent Krijtenburg en de rommelmarkt van Huijbergen maakten daar al gebruik van.

Volgens wethouder Lars van der Beek zijn nieuwe initiatieven nog altijd welkom. "Het is voor statushouders ontzettend belangrijk om de kans te krijgen goed in te burgeren. Zo voelen ze zich veel sneller onderdeel van de maatschappij", roept hij op.

Organisaties en vrijwilligers met nieuwe ideeën kunnen zich melden bij de Brede Welzijnsinstelling (BWI).

Tip de redactie