Han Polman opent kreeftenseizoen op Oosterschelde

De Zeeuwse commissaris van de Koning, Han Polman, heeft donderdag op de Oosterschelde de eerste kreeft overhandigd aan Kreeftenkoningin van dit jaar: Olivia de Bree.

De overhandiging vormde de officiële opening van het kreeftenseizoen dat doorloopt tot 15 juli. Daarna wordt de Oosterscheldekreeft nog wel verkocht zolang de voorraad strekt, maar de vissers mogen de kreeft dan niet meer vangen zodat hij weer kan groeien voor het volgende jaar.

"Het belooft een mooie dag te worden", stelde voorzitter van de stichting promotie Oosterscheldekreeft Luit Ezinga aan het begin van de dag. "We hebben dagen gehad waarbij het weer een stuk slechter was." 

Volgens Ezinga is de Oosterscheldekreeft een bijzonder product, maar er zijn ook wat problemen rondom de kreeft. Zo werd onlangs door een fout van Rijkswaterstaat bij een deel van de Oosterschelde zeegrind gestort, waardoor het leefgebied van de kreeft is afgenomen.

"Wij gaan ten strijden en roepen alle Oosterscheldekreeften op om met ons mee naar het Malieveld te komen", grapte Ezinga. "Het is maar dat u het weet, meneer Polman."

Vangst

Een tiental boten vertrok uit de haven van Zierikzee naar de Oosterschelde om de eerste kreeften binnen te halen. In een cirkel verzamelden zij zich rondom vissersboot MS3 van visser Gerrie van den Hoek, waar Han Polman samen met enkele prominenten opstapten om de fuiken binnen te halen.

"Het liefst had ik de commissarispenning uitgereikt aan de Oosterscheldekreeft, maar dat is helaas niet mogelijk", vertelde Polman. Meerdere fuiken werden binnengehaald en de mooiste werd overhandigd aan de Kreeftenkoningin.

"Onze Kreeftenkoningin heet Olivia, maar deze kreeft is een mannetje dus we noemen hem Olivier", grapt de commissaris. "Ik denk wel dat dit een goede vangst is", lacht ze.

Seizoen

Volgens de Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen beter zijn in vergelijking met voorgaande jaren. "De zachte winter en het warme voorjaar zijn daar debet aan. Immers kreeften beginnen pas goed te lopen wanneer het watertemperatuur rond de 6 graden is."

Afgesloten in een speciale box werd de 'Rolls Royce onder de kreeften' meegenomen naar de vismijn in Colijnsplaat voor een veiling onder leiding van oud-voetballer Sjaak Troost. Het opgehaalde bedrag wordt geschonken aan de Dirk Kuijt Foundation.

Culinaire reis

De opening van het kreeftenseizoen begon met een culinaire reis door Zeeland. Dat begon dinsdag 28 maart in de gemeente Tholen. Zo brachten de genodigden onder andere een bezoek aan de Streekproductenveiling in Sint-Annaland. "De mensen die ik heb gesproken zijn verbaasd over de rust op Tholen, het hele plaatje klopt", vertelt wethouder Frank Hommel.

Daarnaast werd het Huys van Roosevelt, het Rooseveltinformatiecentrum, Buutengaets en restaurant Da Maurizio in Scherpenisse bezocht.

De gemeente Tholen deed hiermee voor de eerste keer mee aan de opening van het Kreeftenseizoen. "Het heeft ons wel iets gekost, maar het levert ons waarschijnlijk ook iets op." Als het aan de wethouder ligt, is het evenement dan ook voor herhaling vatbaar.

Tip de redactie