Het aantal gebruikers van speed die de drug injecteren in de regio van Bergen op Zoom tot Breda neemt toe.

Dat blijkt uit een trendpanel voor deze regio dat nieuwe drugstrends in beeld brengt en aanpakt. Verslavingsinstelling Novadic Kentron heeft daarom samen met netwerkpartners een film gemaakt om de gebruikers te wijzen op de risico’s van het speed spuiten.

Het trendpanel voor de regio Bergen op Zoom tot en met Breda is voortgekomen uit het Europese Local Pass project, waarbij een integrale en innovatieve lokale aanpak is ontwikkeld om nieuwe trends in druggebruik te monitoren, te identificeren en aan te pakken.

"Local Pass maakt bewuster dat de wereld van drugsgebruik verandert. Mensen kunnen tegenwoordig 24/7 via internet drugs kopen en betalen. Trends ontstaan niet meer zoals vroeger alleen in de grote stad, maar kunnen overal ontstaan. Door hier bewust mee bezig te zijn kun je veel problemen voorkomen", stelt Charles Dorpmans, drugsexpert en preventiewerker van NovadicKentron.

GHB

Charles Dorpmans is voorzitter van het panel en erg enthousiast over het project. In het panel hebben diverse professionals aangegeven steeds vaker gebruikers tegen te komen die speed injecteren. Opvallend hierbij is dat het vrijwel altijd gaat om personen die naast speed GHB gebruiken.

"Door ook GHB te gebruiken verdwijnt de angst voor het spuiten. GHB is een narcosemiddel. De speed zorgt er voor dat ze wakker blijven", verklaart Dorpmans.

Voorlichting

Volgens de voorzitter krijgen gebruikers alleen informatie over injecteren via andere gebruikers, waardoor vaak ten onrechte wordt gedacht dat de risico’s wel meevallen. "Voorlichtingsmateriaal voor hen was er nog niet." Met de voorlichtingsfilm wil de verslavingsinstelling daar verandering inbrengen.

In de film komt de 22-jarige ervaringsdeskundige Keja aan het woord: "De mensen die speed spuiten zijn zich echt niet bewust van de risico’s. Ook ik was me daar destijds niet bewust van. Anderen deden het ook, dus ik dacht dat het dan wel mee zou vallen. Naast de risico’s van het injecteren op zich ga je ook meer speed gebruiken door te injecteren. Hierdoor wordt ook de kans op een overdosis groter." 

Samen met preventiewerker Alex van Dongen heeft ze de film al aan enkele gebruikers laten zien. "Deze film komt wel binnen."