Wethouder Yvonne Kammeijer heeft woensdagochtend samen met Pascal De Klerk (Saver) symbolisch de eerste zak met plastic afval in de vuilniswagen gegooid. 

De gemeente Bergen op Zoom is daarmee officieel gestart met het huis-aan-huis inzamelen van plastic verpakkingen en drankkartons. "Plastic en karton kunnen we heel goed recyclen en dat levert ons een voordeel op wat de burger terug kan gaan zien in de afvalstoffenheffing", vertelt de wethouder.

80 procent van het plastic en karton wordt namelijk hergebruikt en slechts 20 procent gaat alsnog naar het restafval. De inzameling moet ervoor zorgen dat de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom hun afval nog beter gaan scheiden.

"Hoe meer plastic en karton je gaat scheiden van het restafval, hoe minder restafval je uiteindelijk overhoudt. Dan hoef je straks je container misschien maar één keer in de vier weken aan straat te zetten."

Handhaven

Al vroeg in de ochtend stonden er dan ook op verschillende plekken oranje zakken langs de straat. Terwijl de wethouder de eerste zak in de vuilniswagen gooit komen er nog verschillende bewoners naar buiten met één of meer zakken.

Volgens wethouder Yvonne Kammeijer hebben ook veel mensen de zakken al 's avonds weggebracht. "Eigenlijk is dat niet de bedoeling, maar we gaan daar niet op handhaven. Het is uiteraard niet de bedoeling dat de zakken er al weken vantevoren liggen."

Kroonringen

Wel komen er meteen vragen over de zakken die wellicht gaan verwaaien met een harde wind. "Er zal altijd wel iets gebeuren", stelt wethouder Kammeijer. "Maar, we horen er niet vaak iets over", vult De Klerk haar aan. De gemeente Bergen op Zoom heeft er bewust voor gekozen om geen zogenaamde kroonringen te bevestigen aan lantaarnpalen, waaraan de zakken opgehangen kunnen worden.

"We zien in bijvoorbeeld Roosendaal waar die ringen wel worden gebruikt, dat bewoners de hele week door hun zak ophangen. Zo krijg je een soort kerstbomen in je wijk met plastic afval, dat willen wij voorkomen", legt beleidsmedewerker Maarten Versluis uit.

In gemeenten zoals Halderberge en Tholen wordt gewerkt zonder kroonringen en dat bevalt ze goed. "We starten in ieder geval zonder ringen, maar we kunnen na de pilot van een jaar het resultaat daarvan bekijken."

Ervaring

Begin maart hebben alle huishoudens al een brief ontvangen, met daarop de dag waarop de zakken worden opgehaald in de wijk waarin men woont. "De bedoeling is dat op de ophaaldag de zakken voor 7.30 uur buiten worden gezet op de plek waar normaliter de groene en de grijze containers worden aangeboden." 

Om meteen te ervaren hoe het er op zo'n dag aan toegaat besloten woensdagochtend twee beleidsmedewerkers (één van de gemeente en één van Saver) om zelf achterop de wagen te gaan staan. "Zij kunnen op die manier goed ervaren hoe een en ander in zijn werk gaat en waar eventuele knel- en aandachtspunten liggen."