Blaffend, kwispelstaartend en vol energie komen ze de auto uit. Het inspannen van de acht Siberian Husky’s is een hele tour. De honden willen niets liever dan beginnen met hun training. 

Als het zover is, stopt het blaffen en racen ze er met minstens 25 kilometer per uur vandoor. Achter hen aan vliegt een 300 kilogram wegende quad met daarop nog een flinke bestuurder, Martijn Verhaegen, het veld over.

Het Siberian Husky racing team is aan een van de laatste trainingen begonnen.

Wie vroeg in de bossen van Bergen op Zoom wandelt, fiets of hardloopt, heeft ze vast wel eens voorbij zien flitsen. Martijn gaat bewust zo vroeg op pad. Dat moet in eerste plaats voor de honden.

Warm

Zo vroeg in de ochtend is het nog lekker koel. De Husky’s hebben een vacht die hen tegen de Siberische kou beschermt en in Nederland is het al snel veel te warm voor ze. Een ander voordeel van het vroege tijdstip is dat het nog rustig is, zodat Martijn voluit kan trainen.

Eind maart stopt Martijn met de trainingen. “Als het weer warmer wordt, krijgen de honden een paar maanden absolute rust, zodat ze helemaal kunnen herstellen. Dat is echt nodig. Deze honden zijn echte topatleten.

Xtreme

Martijn werkt verder met de Hollandse Herder Xtreme. Die wordt in diverse disciplines afgericht: alle niveau´s in gedrag en gehoorzaamheid, behendigheid, en de waak- en verdedigingssport.

Xtreme heeft op Youtube zijn eigen filmkanaal, waarop zijn wekelijkse vorderingen te zien zijn. 'Ik train twee keer vijf minuutjes per dag", verklapt Martijn. "Wanneer hij de commando’s kent oefen ik ze nog een aantal keer buiten de thuissituatie."